Konsumprisindeksen for oktober, justert for energivarer og avgifter, viste en oppgang på 0,2 prosent fra september til oktober, og hadde en tolvmånedersendring på 2,9 prosent i oktober. Det er litt lavere enn hva Norges Bank forventet. Den underliggende inflasjonen nådde en topp i juli.

– Vi forventer at prisveksten kommer til å avta, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

1. Hva forteller konsumprisindeksen fra oktober oss om inflasjonen i Norge?

– Den forteller at prisveksten for et år siden er nær 2,9 prosent hvis man korrigerer for energivarer og avgifter. Den er nokså høy i internasjonal målestokk. Det har sammenheng med at kronekursen har vært svekket og at prisen på importvarer derfor er blitt høy. Prisveksten på norske varer er nokså moderat og lønnsveksten er ganske lav.

2. På hvilken måte kan denne månedens tall påvirke rentene?

– Tallet er litt lavere enn Norges Bank hadde ventet, så vi tror ikke målingene nå i oktober vil endre Norges Banks syn. Det må mye kraftigere skyts til enn litt lavere antatt prisvekst for at de skal tenke på å kutte renten. Akkurat nå er Norges Bank mer opptatt av boligmarkedet, kronekursen og av hvordan det går i norsk økonomi generelt.

3. Prisen på klær steg 2,3 prosent fra september til oktober. Kan nordmenn forvente seg dyrere klær fremover?

– Nei, det tror jeg ikke. Dette er helt normale sesongvariasjoner. Det kommer nye kolleksjoner inn om høsten og om vinteren, så det hopper og spretter fra måned til måned. Denne prisøkningen kan vi tilskrive sesongfaktorer.

4. Hva kan vi forvente å betale mer for fremover?

– Det er jo mye snakk om strømpriser, så det vil påvirke folks kjøpekraft. Spesielt nå som vi har hatt en tørr høst blir strømprisene høye. Strømprisene påvirker konsumprisindeksen ganske mye. Konsumprisindeksen totalt var 3,7 prosent høyere enn for ett år siden i oktober, mye grunnet strømprisene. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie har økt nesten 30 prosent de siste tolv månedene.

5. Hvordan tror du prisveksten vil arte seg videre?

– Vi er ganske sikre på at prisveksten er på vei ned. Både vi og Norges Bank forventer at effekten av kronekurssvekkelsen vil avta, og da vil prisveksten også dempe seg litt. Toppen er bak oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.