Fra og med mandag kan norske oppstartsselskaper søke om opptak til programmet Catalyst. Opplegget har kommet istand gjennom et samarbeid mellom norske Startuplab og amerikanske Garage Technology Ventures. Tor Bækkelund, partner i Startuplab, skal plukke ut de tre norske selskapene som får være med.

Bedriftene som får delta i Catalyst-programmet, får 100.000 dollar fra Founders Fund, et investeringsfond for oppstartsbedrifter der blant andre Startuplab står bak. Som motytelse skal Founders Fund maksimalt kreve syv prosent av aksjene i oppstartsbedriften.

Startuplab er en såkalt inkubator, som tilbyr oppstartsselskaper kontorplass sammen med likesinnede og tilgang på gode råd fra erfarne gründere. Startuplab ligger i Forskningsparken på Blindern i Oslo og huser litt over 70 gründerbedrifter.

1. Hvorfor dette samarbeidet med amerikanerne, Bækkelund?

– Når en gründer har kommet et stykke på vei og bedriften er blitt litt moden og skal til å lansere produktet internasjonalt, da begynner den vanskelige reisen. Noen av selskapene vi jobber med til daglig har kommet såpass langt og møter nå utfordringer med å få et godt etablert nettverk i utlandet. Vi i Startuplab har et veldig godt nettverk i USA, men gjennom Catalyst-programmet kan våre bedrifter få folk i USA som hjelper til på ukentlig basis.

2. Hva slags bedrifter håper du vil søke om opptak til programmet?

– It- og teknologibedrifter, gjerne innen software. Garage Technology Ventures har mye erfaring med slike oppstartsbedrifter. Du må også ha seriøse hensikter med å lansere produktet til USA og du må være villig til å flytte dit. Du skal ha kommet til beta-fasen med produktet ditt, og selskapet bør helst ha med seg to gründere som har erfaring innen teknologi og forretningsutvikling.

3. Hva kan programmet tilby?

– Selskapene vil få skreddersydd hjelp til sin lansering i Silicon Valley. De vil få tilgang på nettverket til Garage Venture i USA, og Garages program for oppstartsbedrifter «The Art of the Start». Her får bedriften hjelp til å komme inn i det amerikanske markedet hva gjelder pr og markedsstrategi og forretningsutvikling. De vil også få hjelp med å pitche selskapet for amerikanske investorer. Garage har et enormt nettverk av venturekapitalister, sier Startuplab-partneren.

4. Hvilke utfordringer møter norske gründere som vil gjøre det stort i Amerika?

– Man kjenner ikke kulturen godt nok, man må være der og ha et nettverk for å lykkes. Folk tror modellen for å lykkes i Skandinavia eller Norge fungerer i USA. Det gjør den ikke. Markedsføringen i USA er helt annerledes, og har en helt annen kundeadferd.

5. Og det langsiktige målet med prosjektet..?

– Dette er et pilotprosjekt. Hvis vi lykkes, er målet å utvide samarbeidet med Garage og opprette et amerikansk-nordisk fond for investeringer i oppstartsbedrifter.

Les hele avisen

Les også: Superskipet som ble et mareritt dnPlus

156,9 meter lange «Akofs Seafarer» ligger i Karmsundet ved innseilingen til Haugesund.
156,9 meter lange «Akofs Seafarer» ligger i Karmsundet ved innseilingen til Haugesund. (Foto: Tommy Ellingsen)
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.