Er det forenlig med god forretningsskikk å råde nordmenn til å oppta boliglån i utenlandsk valuta, spurte tidligere hedgefondforvalter Peter C. Warren på sin blogg fredag.

Bakgrunnen var at den sveitsiske valutaen på 20 minutter sist torsdag steg 28 prosent i verdi mot norske kroner (og gjorde nordmenns sveitserlån tilsvarende mye dyrere). Det skjedde etter at sentralbanken i Sveits sluttet å holde franckursen svak mot euroen. Sentralbanken slapp valutaen fri, etter å ha forsvart en pris på minst 1,20 franc per euro. Etter beslutningen steg francen voldsomt i verdi, slik at én euro på fredag bare kostet én franc. Francen styrket seg også kraftig mot alle andre valutaer, inklusive norske kroner.

Les Peter C. Warrens blogg her

1. Hvorfor mener du det ikke er god forretningsskikk å anbefale valutaspekulasjon med boliglån?

– Eier du et hus i Sveits og låner i sveitserfranc er ingenting i veien. Men låner du sveitserfranc til et hus i Norge, påtar du deg ytterligere risiko. Denne risikoen har du tidvis fått godt betalt for å ta, da rentedifferansen mellom Norge og Sveits har vært høy. Det er den ikke lenger, og nå sitter du kun igjen med valutarisikoen.

2. Rentefordelen forsvant for lenge siden – hvorfor ble folk da sittende med valutalån?

– Ikke bare ble de sittende, de har også opprettet nye. Hvis du spør mennesker om de ønsker å påta seg masse ny risiko uten å få betalt for det vil nok de fleste si nei. Derfor er svaret høyst sannsynlig at noen har anbefalt dem å gjøre det.

3. Mener du at folk kan ha krav på å få penger tilbake fra slike dårlige rådgivere?

– I utlandet ville du sikkert kunne få det. Forbrukerrådet klarte jo å presse frem en seier om strukturerte produkter, men dommen ble ikke generell nok. I prinsippet mener jeg ja, men det er forskjell på å ha rett og å få rett. Man må spørre hvor Finanstilsynet står i denne saken.

4 . Når sveitserfranc har styrket seg så voldsomt som den har gjort den siste tiden, kan det igjen være riktig å satse huset i håp om at den nå vil falle?

– Det er aldri en god idé å satse gård og grunn på noe som helst finansielt instrument, om det er sveitserfranc eller ikke. Min mistanke er at det som fikk den sveitsiske sentralbanken til å sette ned renten er at den vet noe andre ikke vet – for eksempel at det vil komme store kvantitative lettelser fra EUs sentralbank denne uken.

5 . Bør adgangen til å ta opp valutalån begrenses?

– Nei, for hver gang vi gjør slikt innsnevrer vi folks frihet. Jeg mener det er nok at man sørger for at eksisterende regler for rådgiving håndheves.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.