Nominasjonsvalget i Iowa 2. februar ga flere overraskelser. Republikanernes Donald Trump slått av Ted Cruz. Demokratenes favoritt Hillary Clinton fikk kamp til målstreken av Bernie Sanders. Tirsdag 9. februar følger nominasjonsvalget i New Hampshire.

 

1. Hvorfor er nominasjonsvalget i New Hampshire så viktig, seniorforsker Svein Melby ved Institutt for Forsvarstudier?

– Dette er det første primærvalget i valgkampen. I Iowa var valgene mer som medlemsvalg. Mens valget i New Hampshire er det første valg der folk stemmer på vanlig vis. Iowa er på mange måter en spesiell stat, mens New Hampshire nærmer seg landsgjennomsnittet i oppslutning for de to partiene.

2. Hva kan bli avklart nå?

– Det blir første runde i nominasjonskampen som angir styrkeforholdet mellom kandidatene. Valget angir hvem som er på vei opp og hvem som ikke innfrir. Det er spenning knyttet til om Bernie Sanders slår Hillary Clinton. Det vil i tilfellet føre til en langvarig nominasjonsprosess hos demokratene. Det trodde man ikke på forhånd. Hos republikanerne venter man at Donald Trump vinner. Da vil han i tilfellet være tilbake i førersetet.

3. Det er hard strid blant republikanerne?

– Det store spørsmålet er om Donald Trump innfrir eller om det blir videre konkurranse om topplassen. Etter Iowa forventet republikanerne at Marco Rubio, som ble nummer tre i Iowa, ville markere seg med å bli nummer to i New Hampshire. Men nå har de sett at Rubio ble rimelig avkledd for sin manglende politiske erfaring under republikanernes debattmøte lørdag, så det spørs om han er klar til å bli president.

4. Hva betyr resultatet for den videre prosessen?

– Det virker som om kandidatene som er slått og som gjør det dårlig på meningsmålingene, gjør det bra i debattene. Ted Cruz har potensial til å bli nummer to hos republikanerne. Det kommer an på hvordan det slår ut nå. Dette vil bli avgjørende for racet videre. Hvordan den videre nominasjonsprosessen blir håndtert i partiene blir avgjort tirsdag. Det mest betydningsfulle ved valgene i New Hampshire er at det er så mange baller i luften. Nå vet ikke en stor del av velgerne hvor ballen er.

5. Hvordan vil du tippe valgene går i New Hampshire?

– Det virker som om Hillary Clinton langt på vei har gitt opp å vinne dette. Målinger foran valget i Iowa var lite treffsikre med Bernie Sanders som fikk jevn oppslutning med Clinton. Vinner Sanders New Hampshire kan vi vente et nominasjonsrace hos demokratene som vil vare både vinter og vår. For republikanerne er situasjonen for kandidater etter Trump uoversiktlig, slik at å tippe på dette er helt håpløst. Men jeg har på følelsen at det kan komme overraskelser.

lars.bjorgum@dn.no

 

Les også: Siste sjans for Trump-utfordrere dnPlus (DN+)

Trump vil bruke mer penger dnPlus (DN+)

Trump tror debatten kostet ham seieren (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.