Endringer i alkoholloven, med konsekvenser for Vinmonoplets åpningsdager, trådte i kraft 1. januar i år. Men endringene har ikke begynt å virke i praksis ennå.

1. Hvordan går det med å tilpasse Vinmonopolet til endringene i alkoholloven. Blir dette siste påskeaften med stengte dører, kjededirektør Elisabeth Hunter?

– Ja, dette skal bli den siste påskeaften hvor butikkene er stengt. I denne påskeuken har vi ellers maks åpningstid, mandag og tirsdag kl. 10.00-18.00 og onsdag kl. 10-15.00. Vi er nettopp blitt enig med de ansatte om at de skal jobbe «aftenene». I praksis blir nyttårsaften 2016 første gang. Deretter blir det åpent på Vinmonopolet, påskeaften pinseaften og nyttårsaften. Dessverre ble det ikke åpent i påsken i år, det kom litt for raskt i forhold til tariffavtalen, der disse dagene er fridager. Julaften, 1. og 17. mai var ikke med i lovendringen. Valgdagen hadde vi åpent ved siste valg, den var ikke definert som fridag i tariffavtalen.

2. De ansatte får et overtidstillegg på 200 prosent for disse dagene, og nå er de villig til å jobbe?

– Jeg er glad for å kunne si at vi ble enige om kompensasjonen som de ansatte skal ha for å jobbe i disse dagene. I praksis fra og med nyttårsaften i 2016. Bemanningen disse «aftenene» er basert på frivillighet. Det er kjededriften som bestemmer hvilke utsalg som skal holde åpent. Bemanningsplanene skal være klar åtte uker på forhånd. Vi håper og tror kompensasjonen vil løse bemanningsplanene.

3. Vil disse nye åpningstidene virke inn på omsetningen?

– Det som er viktig for oss er kundenes forventninger etter at alkoholloven ble endret. Det koster å ha åpent og ha folk på jobb, så vi tror det kan bli et slags nullsum spill.

4. Ifjor opplevde Vinmonopolet omsetningssvikt fra året før. Dere pekte på at økt taxfreekvote for vin sammen med grensehandel tar markedsandeler. Merker dere at det er blitt dårligere tider og sterkere krone?

– Vi har ikke merket mye endring på grunn av endringene i kronekursen ennå. Men vi tror at folk vil reise mindre og handle mindre ute etterhvert.

5. Ser dere noen endring i handlemønsteret før påsken?

– Vi ser at det går mer i to-tre liter vin enn vanlig, det er åpenbart mye folk på hyttene. Ølsalget fra polutsalgene ser ut til å vokse over forventningene. Nå har vi akkurat åpnet et historisk stort sortiment av øl i Trondheim i og et i Sandnes. Det er kjempespennende hvordan kundene vil reagere på disse. Resultatene får avgjøre hva vi gjør videre.

Les også:

Den beste påskepappen  

Smaks påske-vinquiz

Her er påskens beste marsipan  

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.