Påsken står for døren og Virke har gjort beregninger på hva som er nordmenns favorittmat i påsken.

1. Hva er den mest populære påskematen, direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare?

– Det er ingen tvil om at vi koser oss med god mat i påsken. God mat er viktig ifølge tradisjonen for å få frem påskefølelsen. Påskelammet holder stand blant påskens favorittretter. Egg er selvfølgelig viktig. Også godterier som sjokolade og marsipan må med

2. Hvor mye av favorittrettene er det snakk om?

– Nordmenn kommer til å kjøpe rundt 660 tonn lammekjøtt i påsken i år. Tallene har Virke estimert ut fra kjøtt- og eggprodusenten Norturas opplysninger. Nortura regner med en økning på fem prosent fra i fjor. I tillegg spiser vi 4,6 millioner egg hver dag i påsken. Ut fra at vi er fem millioner innbyggere i Norge er dette realistiske tall.

3. Er utgangspunktet for påskelam i Norge den gamle jødiske tradisjon?

– Utgangspunktet er nok en jødisk tradisjon. Samtidig tror jeg at det er en ganske åpenbar forklaring på hvorfor tradisjonen har fått fotfeste her. Påsken for svært mange nordmenn er natur, frisk luft, og å være på fjellet. Lam er en fantastisk god råvare som er produsert av nettopp norsk natur, i frisk luft og på fjellet. Derfor er lam god påskemat. Men mattradisjonen har også forandret seg. Fra å faste før påske, og til å kose seg med mat. Tidligere skulle en jo også spise salt sild for å minnes hvor tørst Jesus var på korset.

4. Men appelsiner og godterier går fortsatt unna?

– Godterier, som påskeegget sammen med tursjokolade er viktig for påskestemningen. Virkes anslag viser at vi kommer til å kose oss med to kilo godterier hver i påsken. Vi regner med at vi spiser 16 kilo godterier i året. Nordmenn koser seg med god mat, men også med sunn mat som frukt og grønt. som har sin plass på bordet og i tursekken. Vi spiser blant annet over 5000 tonn appelsiner i påskefjellet og foran peisen.

5. Hva slags mat blir det på deg i påsken? Hvilke tilberedning er best for lam?

– Når familien lager frokost så håper jeg på egg og bacon. Jeg er på hytte på Hvaler i påsken, og drømmer om sjøkreps og kokte reker. Det er det beste som finnes. Joda, det blir lam også. Lammestek skal vi ha lørdag. Jeg har ikke bestemt tilbehøret ennå. Jeg er veldig glad i å lage mat og jeg skal lete og finne en utradisjonell oppskrift. Vi blir stadig mer opptatt av mat og det blir flere og flere varianter av hvordan vi tilbereder påskelam. Det kommer nok til å lukte godt fra mange lammeretter i påsken.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.