Falske basestasjoner (såkalte IMSI-catchere) og klare indikasjoner på at det skjer telefon­avlytting i sentrale deler av Oslo sentrum ble dokumentert av Aftenposten lørdag.

1. Er du overrasket over at denne form for ulovlig overvåkning skjer i Norge?

– Nei, egentlig ikke. Cyber­spionasje skjer i stort omfang og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har sagt at det venter rundt 100 alvorlige hendelser i året. Dette var et av dem og da er det 99 andre. Vi er under konstant overvåkning.

2. Burde sikkerhetsmyndig­hetene ha avslørt falske basestasjoner og mulig avlytting av regjeringen?

– En falsk basestasjon kan kjøpes for rundt 1800 dollar (vel 13.000 kroner) på internett og bli levert på døren. Det er ikke lov å bruke, men det viser hvor lett tilgjengelig utstyret er. Noen apparater er mobile og kan i prinsippet bæres rundt. Det krever mye ressurser for å oppdage.

3. Hvem tror du kan stå bak mulig avlytting?

– Hvis vi forutsetter at det som kommer frem i avisene er riktig, så handler dette om sofistikert og avansert utstyr. Det betyr at en aktør med mye penger står bak og det er avlytting av sentrale myndig­heter. Det er ikke utenkelig at en annen nasjons interesser står bak dette eller at det er kriminelle som videreselger informasjon til andre land.

4. Hvordan kan vanlige folk sikre seg mot cyberspionasje?

– Det viktigste er at en følger retningslinjer og tips for vanlig nett- og mobilvett. Mer enn 99 prosent av angrepene er enklere enn dette og det er mulig å hindre at andre får tilgang til telefonen din.

5. Hva bør myndighetene gjøre for å redusere slike angrep?

– Norge bør styrke sentrale myndigheter som NSM og Norsk sentrer for informasjonssikring og øke politiets datakrimkompetanse. Norge er et rikt og høyteknologisk samfunn og burde satse på forskning for å bekjempe utviklingen av cyberspionasje. Det kan hindre at mange mennesker og bedrifter blir utsatt for den type angrep i fremtiden.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.