Markedsguruen Laszlo Birinyi mener det er en rekke «sikre usikkerheter» på radaren for 2012, og flere av disse involverer parlamentariske valg i Frankrike, Mexico, India og Russland.

- Jeg er optimistisk, men jeg plukker bare mine områder, i erkjennelse av at vindretningen kommer til å skifte ofte. Den kommer ikke til å være i ryggen hele tiden, og jeg ønsker ikke å ta sterke standpunkt eller posisjoner på hele markedet, sier Birinyi til CNBC.

- Jeg ønsker å tro at det vil finnes aksjer, som suverene Apple, som ikke bryr seg om hvem som vinner valget i Russland, sier han.

I november er det valg også i USA, og den interne kranglingen mellom Demokratene og Republikanerne omkring budsjettunderskuddet har tynget markedet gjennom året, påpeker han.

Markedet sett fra USA
Birinyi har på de amerikanske brillene idet han gjør seg noen tanker om utfordringene for markedet de neste tolv månedene

Han tror frykten for at den europeiske gjeldskrisen skal smitte over på verdensøkonomien vil fortsette å dominere også neste år. Det samme vil usikkerheten omkring veksten i fremvoksende markeder, og i Kina spesielt.

Det er imidlertid fem potensielt faretruende geopolitiske situasjoner som kan bidra til å kaste enda større skygger over aksjemarkedene neste år, mener Birinyi:

1. Konflikten med Iran
USA og andre vestlige land har innført strengere sanksjoner mot Iran for å få en stans på landets atomprogram. Spenningen har økt dramatisk, med angivelig en nedskytning av et ubemannet amerikansk fly (drone) over Iran nylig. Samtidig har land som Storbritannia trukket sitt ambassadepersonell ut av landet, og ambassaden ble senere rasert av illsinte iranere som er lojale mot det sittende prestestyret. Landet har kommet med kraftige utspill mot Israel, og eksperter frykter at Israel vil kunne komme til å angripe.

Eventuelle angrep vil ramme Hormuz-stredet, som er en nøkkel-transportlinje for frakt av olje. Dette vil i tilfelle drive oljeprisene til himmels, og skade den globale økonomien og finansmarkedene, påpeker Birinyi.

2. Nord-Koreas nye sønn
Lim Jong-un, den yngste sønnen til den avdøde dikatoren Kim Jong-il, tok over styringen av Nord-Korea forrige lørdag. Lite er kjent om den 28 år gamle lederen, som nå kontrollerer et lukket og hemmeligholdt land med avanserte atomvåpen-programmer, ifølge Birinyi.

3. Potensiell borgerkrig i Irak
Dagen etter at USA trakk seg ut av Irak, arresterte landets shia-dominerte regjering den sunni-muslimske visepresidenten Tariq al-Hashimi. Han anklages for å ha organisert dødsskvadroner som har drept flere offentlig ansatte personer. Den sårbare koalisjonsregjeringen risikerer å bli oppløst, noe som vil skape mer ustabilitet i Midt-Østen, og ny usikkerhet for oljetilførselen.

4. En svekket allianse mellom USA og Pakistan
Forholdet mellom de to landene har forverret seg siden amerikanske styrker og Nato-tropper ved et uhell drepte flere pakistanske soldater på grensen til Afghanistan. Forholdet er kritisk for USAs innsats i krigen mot terror og for opprettholdelsen av balansen i forholdet til nabolandet India, som er en amerikansk alliert.

5. Usikkert valg i Russland
Statsminister Vladimir Putins koalisjonsregjering mistet majoriteten i parlamentsvalget, og ble siden ble kritisert for valgsjuks. Spørsmålet er ifølge Biriyni om befolkningen vil ha den sterke statssjefen tilbake i sin rolle som president i valget den 4. mars. Et skifte mot sentrum i russisk politikk kan få konsekvenser for hvordan statsmakten forholder seg til resten av verden, som kan ha implikasjoner for energiforsyningen ettersom Russland er verdens største oljeprodusent.

Risikopåslaget ér der
Sjefstrateg for amerikanske aksjer i Citigroup, Tobias Levkovich, sier at markedet alltid priser inn et visst nivå av geopolitisk risiko, og for øyeblikket hemmer det anslaget for resultatveksten til amerikanske selskaper.

- Geopolitisk risiko er der alltid. Vi er bare ikke egentlig klar over det for øyeblikket, sier Levkovich til CNBC og klandrer den enorme datamengden som man bombarderes med.

Han følger utviklingen i Iran nøye, og legger også til at man bør ha et øye med Nord-Korea. Markedet er imidlertid ikke der at de vier dette oppmerksomhet, ennå, ifølge ham.

- Risikopremiene er ganske så betydelige om de skulle ryke til, sier han.

Laszlo Birinyi er toppsjef i analyse- og forvaltningeselskapet Birinyi Associates som han grunnla i 1989 etter en lengre karriere i meglerhuset Salomon Brothers. Han har skrevet flere bøker om aksjemarkedet og er en hyppig brukt kommentator i ulike finansmedier, i første rekke i USA.

Les også: - Banker er vernede bedrifter

- Norge risikerer å bli et nytt Sveits


- 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults"

- Katastrofen kommer

Soros frykter total kollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.