Ferd-arving og milliardær Alexandra Andresen må pensjonere dressurhesten sin, Belamour, langt tidligere enn planlagt etter en alvorlig skade.

Andresen satser på ridningen, og har tidligere uttalt at målet er å delta i OL i Tokyo i 2020.

Med den 13 år gamle westfaler-hingsten Belamour har hun tatt flere norgesmestertitler som juniorrytter. I 2013 tok ekvipasjen gull i nordisk juniormesterskap i dressurridning, og sølv i Europamesterskapet for juniorryttere.

Alexandra Andresens hesteinteresserte mor, Kristin Andresen, kjøpte Belamour fra Sverige i 2012.

Alvorlig benskade

Torsdag la Andresen ut flere bilder av et langt, dypt kutt i hestens ben, samt bilder av hesten med bandasjert ben.

«Jeg har en tragisk beskjed å gi. Belamour fikk en alvorlig skade mens han var ute på jordet for noen uker siden. Han sparket ned tråden på toppen av gjerdet og fikk det viklet rundt den høyre hasen. To sener ble kuttet over helt og en ble 3/4 kuttet av. Han kan aldri bli ridd igjen, men forhåpentlig vil han få en pensjonisttilværelse uten smerter etter at han har fått seks måneder bokshvile. Takk til de dyktige kirurgene og veterinærene på Højegaard hestehospital for at dere reddet gutten min.», skrev Andresen på Instagram.

Belamour er også en populær avlshingst, med over 20 registrerte avkom.

Ikke forsikret

Den eksakte kjøpsprisen på den svært verdifulle hesten er ikke kjent, men hester på dette nivået som også går i avl, er som regel verdt flere millioner kroner. Kristin Andresen har kjøpt flere gode avls- og sportshester i millionklassen. I 2018 skrev VG at Andresen bød 19 millioner for en unghest på en tysk auksjon, men tapte budrunden.

Eier Kristin Andresen husker ikke eksakt hva Belamour ble kjøpt for i 2012. Da hun kjøpte hesten hadde han gode resultater i verdensmesterskap for unghester å vise til.

– Det er klart at denne typen hester er kostbare, men han var ikke dyr i forhold til andre hester på dette nivået. Det er litt som med malerier, det er veldig vanskelig å verdifeste slike hester, sier Andresen.

Hun opplyser at Belamour akkurat var friskmeldt fra en benskade og skulle begynne å gjøres klar til konkurranse igjen, da den alvorlige skaden omtalt på Alexandra Andresens Instagramkonto skjedde.

– Belamour er Alexandras favoritthest, hennes nummer én. Det er klart at det er veldig trist, men hester kan få til å skade seg på de mest utrolige måter. Nå håper vi at benet blir friskt nok til at han kan gå på det uten smerter, sier Andresen til DN.

Hva hestens verdi var før skaden, er ikke klart. Andresen opplyser om at hesten ikke var forsikret, ettersom forsikring av sportshester på dette nivået er svært kostbart.

Andresen opplyser om at hun har flere føll og lovende unghester stående i Norge for tiden.

«Gevinsten kan være enorm»

Risikoen ved skade for sportshester gjør at forsikring blir dyrt.

– De utdannede hestene med resultater fra toppsport er ofte de aller dyreste. De har allerede bevist sine evner. Hvis det til og med er en kåret avlshingst som senere kan brukes i avlen høyner dette ytterligere verdien. Risikoen for investeringen er at vi har med levende dyr å gjøre og helsen og hestens holdbarhet vil alltid være et usikkerhetsmoment.

Det sier daglig leder Cathrine Finstad Andersen ved sportsstallen Stall K i Kongsberg. Andersen har lang erfaring innen oppdrett og kjøp og salg av sportshester.

Hun bekrefter at verdien på topphester er vanskelig å vurdere.

– Når det gjelder utdannende hester tar det år med arbeide å få dem opp til toppen i sin sport. Det krever ekspertise og kun få hester når dette nivået. Derfor blir disse hestene så dyre. Verdien på en hest et det markedet vil gi. Prisen vurderes etter alder, prestasjon, avstamning, helse og kapasitet, sier Andersen.

Investering i unghester kan være vel så risikabelt som å kjøpe ferdigutdannede hester, selv om innkjøpsprisen gjerne er lavere.

– Markedet for særdeles gode unghester er svært godt, det ser man fra de store internasjonale auksjonene i Europa. Prisene kommer opp i mange millioner for de beste hestene. Her prøver man å minimere risikoen med å satse på unghester med bevist topp avstamning, egenskaper og god helse. Gevinsten kan være enorm hvis unghesten blir en stjerne men, samtidig kan år med arbeide falle i grus i løpet av et minutt, sier Andersen, og sikter til at en skade raskt kan stoppe sportskarrieren til en hest. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.