Det skriver Nationen, som tirsdag kunne melde at hver tiende friske nordmann er bærer av potensielt dødelige, antibiotikaresistente bakterier. Folkehelseinstituttet (FHI) tror nordmenn hovedsakelig får i seg disse bakteriene på utenlandsreiser.

Tall fra den europeiske smittevernmyndigheten ECDC viser at rundt 30 til 40 prosent av befolkningen i land som Italia, Kypros og Bulgaria er bærere av bakterier som er resistente mot ESBL-bakterien – den vanligste typen resistens blant nordmenn.

25.000 dør hvert år

I EU-/EØS-området dør om lag 25.000 mennesker årlig av antibiotikaresistens. Eksperter peker på utenlandske sykehus og særlig mat som ting ferierende nordmenn må være påpasselige med.

– Noe av sjarmen med utenlandsreiser er jo å spise lokal mat, men det er først og fremst i maten faren for resistens er stor, sier overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.

Han får støtte fra forsker og veterinær Leon Cantas, som sier at norske turister må forsikre seg om at maten er varmebehandlet og unngå å drikke vann fra springen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ti grep mot antibiotikaresistens dnPlus (DN+)

 
Rapport: Kylling kan spre resistente baktierier  

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

 
Virus sprer seg over en hel kontorbygning på under fire timer  (2014)

- Den post-antibiotiske tid er her allerede  (2014)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Følg markedet på DN Investor