De tre toneangivende indeksene i det amerikanske aksjemarkedet steg med mellom to og fire prosent fra start i dag, tirsdag.

I går hadde Dow Jones Industrial-indeksen sin største poengopptur noensinne, og i dag så det altså ut til at festen skulle få fortsette uhemmet en dag til.

Men gevinstsikring og frykt for at amerikansk økonomi er på vei mot en dyp nedtur uansett, overskygget til slutt gleden over at den finansielle krisen synes nærmere en løsning.

Ikke før det hadde gått en halvtime, var det noen som begynte å mumle om at det var på tide å dempe festen. Nærmere bestemt teknologiindeksen Nasdaq: Den falt raskt i minus, og amputerte med det mye av den tidlige oppgangen til både Dow og SP500.

Nasdaq ble tynget av fall i store teknologiselskaper som Microsoft, Oracle og Intel. Årsaken er at finanskrisen gjør anslagene for salg av datamaskiner lavere.




Også Pepsico går på en smell, og varsler kutt i bemanningen.

Ut over handelsdagen klarte ikke Dow Jones og SP500 å holde stemningen oppe, blant annet fordi investorene solgte i store mengder for å sikre seg gevinsten redningspakkene hadde gitt grunnlag for.

På det verste var Nasdaq ned nesten fem prosent, og Dow ned over tre prosent, men mot slutten av dagen ble nedgangen redusert vesentlig.

Uansett viste den siste redningspakken til bankene seg å ha mindre effekt enn mange håpet og trodde på.

Bekrefter kjøpsplan
President George W. Bush bekreftet i en direktesendt fjernsynstale tidligere i dag at finansdepartementet vil bruke inntil 250 milliarder dollar til å kjøpe egenkapital i store amerikanske finansinstitusjoner.

- Disse tiltakene er laget slik at de skal ved å stabilisere vårt finansielle system og hjelpe økonomien på fote igjen, sa Bush.

Bush understreket at tiltakene er midlertidige, og at bankene vil bli oppmuntret til å kjøpe tilbake de statlige eiendelene i bankene når krisen er over.

Ifølge en sak fra nettstedet til Wall Street Journal vil myndighetene kjøpe seg inn i blant andre JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp, Morgan Stanley og Goldman Sachs.

Les mer: Bush inn i ni finansinstitusjoner

Finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke presenterte flere detaljer rundt planen i en direktesendt fjernsynstale før børsåpning.

Les mer: - Tilliten må gjenopprettes

Les også: - Trekker oss ikke før vi har nådd alle målene

Finansopptur
Flere aksjer innenfor finanssektoren steg i dag markert på meldingen fra myndighetene om sin direkte inngripen i bankene.

  • Morgan Stanley som endte opp 90 prosent i går, er i dag opp ytterligere 25 prosent.
  • Citigroup klatrer er opp 21 prosent.
  • Bank of America er opp 16 prosent
  • Goldman Sachs er opp 12 proseent.

Men oppgangen i en kraftig forminsket finanssektor var ikke nok til å trekke resten av markedet i pluss. Krisen er ikke over for de som trodde det.