Festivalsommeren er godt i gang, og mange festivaler er allerede utsolgt. Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, som begynner onsdag, ble utsolgt for festivalpass allerede i vinter. Samtidig er det mange som kjøper og selger billetter til denne og andre festivaler utenom offisielle kanaler – og hvert år er det mange som opplever å bli svindlet, enten gjennom svartebørs eller forfalskede billetter.

Det siste var tilfelle for venninnene Sandra Alstad (22) og Irina Øhrbon (23) fra Trondheim, som skulle dra på Slottsfjellfestivalen for første gang.

– Man hører om svindel, men du tenker jo at det ikke skjer med deg, sier Alstad.

Ikke gyldig billett

Etter å ha lett etter billetter til Slottsfjell i et par måneder i vår, bestemte de seg for å legge ut en «billetter ønskes kjøpt»-annonse på Finn.no, da de ikke ønsket å kjøpe billetter på svartebørsen.

En selger som virket troverdig tok etter hvert kontakt, og de betalte ham 2.000 kroner hver for billettene, som de fikk på epost. Vel fremme på festivalområdet fikk de beskjed om at billettene var ugyldige, da faktura for billetten ikke var betalt.

– Vi stolte på at alt var ordnet, men da vi skulle løse inn billettene fikk vi beskjed om at billetten ikke var gyldig. Da sto vi med teltet i hånden og tenkte «Hva gjør vi nå?», sier Alstad.

– Vil anmelde saken

Om lag 12.500 personer besøker Slottsfjell hver dag i løpet av festivalens fire dager. Hvert år blir det avdekket svindel både før og under festivalen.

– Folk er kreative når de skal lure folk. Det er en del tilfeller hvert år hvor vi dessverre må si nei til noen i døra fordi billettene allerede er løst inn. Det er den mest klassiske svindelen – at én billett blir solgt flere ganger, forklarer Silje Larsen Borgan, informasjonssjef ved Slottsfjellfestivalen.

– Jeg vil råde alle til å kjøpe billetter fra folk de kjenner, det er den enste måten man kan reservere seg mot svindel på, sier Borgan.

Alstad og Øhrbon løste situasjonen med å verve seg som frivillige på festivalen, slik at de fikk festivalpass i bytte mot jobb.

– Vi bestemte oss for å gjøre det beste ut av det hele. Vi fikk høre at dette garantert må ha vært en profesjonell svindler, og vi kommer til å anmelde saken, sier Alstad.

Vanskelig å få bukt med svindel

Sikkerhetsansvarlig i Finn, Geir Petter Gjefsen, bekrefter at dette er en svindel flere har vært utsatt for.

– En tendens vi har sett er at svindlere har flyttet seg over til «ønskes kjøpt» i stedet for å sette ut annonser selv. Vi prøver hele tiden å forhindre at svindel skjer, men når det skjer på denne måten legger svindleren igjen ytterst få spor, forteller Gjefsen.

Det er gjerne ekte billetter som selges, men de selges til flere personer, og er dermed ugyldige på festivalen.

– Vi ønsker helt klart ikke at svindel skal forekomme hos oss. Vi samarbeider med politiet, og vi anbefaler alle som opplever noe straffbart å anmelde det til politiet, og si fra til oss.

Han anbefaler alle som kjøper billetter på Finn å undersøke hvem det er man kjøper av.

– Hvis det skulle skje noe galt, er det dermed noen som kan holdes ansvarlig. Kontonummer er også noe av det sikreste man har, slik at man har et spor å gå tilbake til, forteller han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Den kostbare vinen din er falsk til du har bevist at den er ekte​

 
Nye bankkort skal bli vanskeligere å misbruke  

Når billettene er for billige dnPlus (DN+ 2014)

Følg markedet på DN Investor