Konsernsjef Helge Lund i Aker Kværner blir ny konsernsjef i Statoil, og han blir en godt betalt konsernsjef.

Helge Lund får en årslønn på 4,4 millioner kroner, og en bonusordning på inntil 30 prosent av årslønnen. Han har også rett til to års etterlønn.

Kan tjene 5,7 millioner
- Vi måtte være konkurransedyktige for å trekke til oss de beste folkene, sa styreleder Jannik Lindbæk på en pressekonferanse mandag, og peker på at lønnen er på linje med den Eivind Reiten mottar som sjef i Hydro.

Statoils tidligere konsernsjef, Olav Fjell, mottok i 2002 3.770.000 millioner kroner i lønn og annen godtgjørelse fra Statoil.

Med full bonus kan Helge Lund komme opp i over 5,7 millioner kroner.

Klar over utsatt posisjon
Historien har vist at Statoil-sjefer sjelden får sitte til de pensjoneres. Arve Johnsen måtte gå etter Mongstad-overskridelsene, Harald Norvik gikk etter overskridelser på Åsgard-utbyggingen og Olav Fjell måtte trekke seg etter korrupsjonsmistanken i Iran-saken.

- Jeg har et langsiktig perspektiv når jeg tar denne jobben, men jeg har jo sett historien til Statoil, og vet at det er ingen garanti hvor lenge det vil vare, sa Lund på pressekonferansen.

Lund kan - i hvertfall i teorien - pensjonere seg i en alder av 62 år og hvis også Helge Lund blir tvunget til å slutte før tiden har han rett til to års etterlønn.

Førstevalg
- Helge Lund var styrets førstevalg, og vi er svært fornøyd med at han har takket ja til å lede Statoil i årene som kommer , sa Statoils styreformann Jannik Lindbæk.

Lund skal ha vært den første som fikk et konkret tilbud om toppjobben.

Styrebeslutningen var enstemmig. Lund vil gå inn i stillingen 15. august, og frem til da er Erling Øverland konstituert som konsernsjef.

Øverland er i dag konserndirektør med ansvar for foredling og markedsføring. Han har vært regnet som en av de interne kandidatene til toppjobben som Helge Lund fikk.

Bytter jobb
Fungerende Statoil-sjef Inge K. Hansen går på dagen - til nye Aker Kværner. Han blir konsernsjef i nye Aker Kværner (les egen sak her) . Administrerende direktør Erling Øverland vil fungere som konsernsjef i Statoil til Helge Lund tar over i august.

Overraskende på Røkke
-Helge Lunds fratreden kom overraskende på oss, men med Inge K. Hansen så raskt på plass, vil gjennomføringen av våre industrielle og finansielle planer fortsette som forutsatt. Aker Kværner har bredt sammensatte, sterke og motiverte lederteam. Det skaper trygghet for at framtidige mål vil bli nådd, sier Kjell Inge Røkke i en kommentar.

Vi er stolte over at en av våre ledere nå går til en så betydningsfull stilling i norsk og internasjonal oljebransje. Vi ser dette som en anerkjennelse av de industrielle holdninger og den sunne kultur som preger Aker Kværner, sier Røkke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.