DnB Nor lokket investorene med 55 prosent avkastning til et leilighetsprosjekt på Gran Canaria. Det endte opp i dundrende konkurs, korrupsjonsbeskyldninger og en kvart milliard kroner i tap, skriver Dagens Næringsliv.

-Prosjektet bar preg av at dette var norske investorer på chartertur til Syden. Prosjektet ble satt opp av en liten gruppe med tilfeldige nordmenn som ikke kunne Spania. Når en igangsetter et så stort eiendomsprosjekt som dette og mangler organisasjon, byggekompetanse, eiendomskompetanse og profesjonelle ressurser, så utgjør det en stor risiko, sier bostyrer Jacob S. Bjønness-Jacobsen i advokatfirmaet Grette til DN.

En ferdig første etasje måtte til og med mures igjen, fordi den var ulovlig bygget.

- Det er en blemme de har gjort, fordi bruken av denne etasjen fordrer nærmest en stor kommuneplan. Den fikk de beskjed om at skulle komme i 2003, men den er visstnok fortsatt ikke kommet, sier Bjønness-Jacobsen.

Bjønness-Jacobsen sier at ordføreren ble anmeldt og siktet for korrupsjon med påstand om at han to ganger hadde gitt byggelisenser til det norske prosjektet - i strid med reguleringen.

- Null sjanse å få penger tilbake
Meglerhuset DnB Nor Markets var prosjektets finansielle rådgiver og tilrettelegger, og i presentasjon av prosjektet i 2003 ble investorer lokket med en avkastning på hele 55 prosent.

I 2007 tilbød finansrådgivningsselskapet Formuesforvaltning leilighetsprosjektet på Gran Canaria til sine kunder gjennom selskapet Amistad Invest. Det er også Formuesforvaltnings kunder som er de største eierne av prosjektet i dag.

Etter det DN erfarer har Formuesforvaltning også brukt rundt 30 millioner kroner for å redde eiendomsprosjektet, uten at det lykkes. I tillegg har over 50 nordmenn som har kjøpt leiligheter i prosjektet betalt inn rundt 40 millioner kroner i forskudd. Tilsammen har norske investorer tapt nærmere en kvart milliard kroner på eiendomsprosjektet.

Ifølge bostyrer Bjønness-Jacobsen er det tilnærmet null sjanse for at noen av investorene får penger tilbake.

Les også: Norsk konkurs i ferieparadis

<b>Slik unngår du ferieboligtabbene i utlandet </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.