Han er den cubanske revolusjonenes far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Han var på 1960-tallet den lysende inspirator for opprørsbevegelser i hele verden, men særlig i Afrika.

For rundt ti år siden overlot han makten til broren Raul, som nå med forsiktige skritt har nærmet seg «den kapitalistiske satan» i nord, selve arvefienden USA. Dette er en gryende normalisering som Fidel neppe ville ha klart å gjennomføre.

Til det er fiendebildet for inngrodd og hatet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA for stort. Castro har måttet tåle mer eller mindre krigerske utsagn fra ti amerikanske presidenter i sin livslange kamp for å holde oppe et kommunistisk samfunn 270 kilometer fra Floridas sørspiss.

Livets høst

I sin alderdom har Fidel lagt sin elsk på joggedresser, etter i alle år å ha framstått i grønne, geriljalignende uniformer. Årene har satt sitt preg, skjegget er blitt grått og pistrete og stemmen vanskelig å tyde. Men han har bevist at han er seig som få.

Ingen kunne ha forutsagt hans plass i historien da han i 1953 startet sin revolusjonære karriere med et mislykket angrep mot en militærforlegning. Den 26 år gamle advokaten ble tatt og fengslet, flere dusin andre ble drept eller senere henrettet av styrkene til diktatoren Fulgencio Batista.

Seks år senere kjørte en sigarrøykende Castro triumferende inn i Havana, etter i eksil å ha ledet en geriljahær som hadde slått ut Batistas styrker på 80.000 mann. Midt under den heteste perioden i den kalde krigen fikk USA en kommuniststat på dørstokken. CIA og cubanske eksilmiljøer fikk mye å gjøre.

Moralsk vest

Castro fortalte en gang til den spanske journalisten Ignacio Ramonet at han nesten alltid gikk med en Browning-pistol under jakken. Men aldri skuddsikker vest.

– Jeg bærer en moralsk vest. Den er sterk. Den har alltid beskyttet meg, fortalte Castro under et pressemøte i 1979 og åpnet skjorta.

I sine glansdager ble Castro betegnet som en dominerende og inntakende person. Kvinnene så på ham med myke øyne. Med sin aura av jungelmystikk og sin tilsynelatende usårbarhet var det mange som fant ham fascinerende.

– I offentlige sammenhenger framsto han på en måte som bergtok hele nasjonen, sier Salomon Susi som har skrevet en bok om Fidel, et slags oppslagsverk over hans tanker og ideer.

Offisielt var Castro gift to ganger, men hadde sju barn med tre ulike kvinner. Fidel Castros elskerinner og flere barn florerte, men Castro holdt døren lukket til sitt privatliv.

– Private forhold må aldri bli et redskap i politikken, sa Castro i 1992.

Imperium

Castro så alltid på seg selv som en motstander av det han kalte det amerikanske imperium, en oppfatning som har fulgt ham i alle år.

Selv etter at Barack Obama gjennomførte sitt historiske besøk i Havana i mars i år, advarte den aldrende ekslederen det cubanske folk mot å la seg forlede av presidentens «klissete ord».

Fidel Castro var ikke fremmed for hardhendt politikk på hjemmebane. I 1959 fengslet han en av sine egne geriljakommandanter for å ha kritisert regimets kurs mot kommunisme. Huber Matos fikk 20 år i fengsel. Dissidenter ble ikke tålt.

Men innen utdanning og helse fikk Castro gjennomført store reformer, trass i nærmest umulige rammebetingelser. Han gjorde øya til en «medisinsk supermakt» og sendt leger til en rekke land i nød.

Fidel var helt i mange land som kjempet for å kaste av seg sin koloniale fortid. Han sendte 380.000 soldater til land som Angola, Etiopia, Kongo, Algerie og Syria. Og han støttet smått og stort over hele det latinamerikanske kontinent.

De militære resultatene var høyst blandet, men symbolverdien var mektig.

Av helsegrunner trakk han seg i 2006, men i april i år syntes han å ta farvel.

– Snart går det med meg som med alle andre, sa han nesten uhørlig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: På geriatrisk overtid dnPlus (DN+)


Naiv dugnad for cubansk næringsliv dnPlus (DN+)

Øl og pizza med Fidel Castro dnPlus  (DN+)

Obama: - Cubanerne bestemmer sin egen fremtid