- Dette blir diskutert i alle fora i alle land om dagen. Vår president diskuterer det i nordiske møter, forbundsstyret diskuterer det, alle snakker om dette. Og alle er enig i at den internasjonale fotballen er i en now-or-never-situasjon. Jo flere som blir arrestert eller suspendert for sine wrong doings, jo bedre er det faktisk, sier NFFs generalsekretær til DN i kjølvannet av at sveitsiske myndigheter har gått til nye pågripelser i korrupsjonsskandalen som ryster fotballens verdensorganisasjon.

Nye arrestasjoner i Fifa-saken

Torsdag morgen mener Siem det er for tidlig å si noe konkret om de siste arrestasjonene, men han understreker at alle er enige i at det må store endringer til innen fotballen.

- Sånn sett er dette bare positivt.

Er overalt

Dessuten mener han det som har kommet frem viser at korrupsjon ikke bare gjennomsyrer det vi omtaler som den tredje verden.

- Det er i vår egen bakgård også, sier Siem og peker på at den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach nylig måtte gå av etter beskyldninger om stemmekjøp i forbindelse med verdensmesterskapet i 2006.

NFFs generalsekretær mener korrupsjon gjennomsyrer hele verden.

- Det gjelder enhver industri. Det er ikke sånn at fotball er bedre eller verre. Det er korrupsjon i nødhjelp og jeg vil påstå i all annen industri også. Det er bare mer synlig og blir mer oppmerksomhet når man arresterer  folk i fotballen som kanskje allerede er veldig kjente i tilegg, sier Siem som legger til:

- Men jeg er glad for at det blir stor oppmerksomhet. Nå er det ingen vei tilbake.

Fungerer, tross alt

Siem mener det er viktig å understreke at Fifa fungerer, til tross for at 27-28 tillitsvalgte og administrativt ansatte er suspendert i kjølvannet av de pågående etterforskningene.

- Mens alt dette pågår så spilles det kvalifiseringer og play off-kamper. Fifa fungerer hver dag administrativt og arrangerer sine programmer. Det er en velsmurt organisasjon. Fotballen ruller og ruler overalt fortsatt. Det er det som er så rart. Men hvis man ikke gjør noe nå blir det veldig mye tyngre.

Siems mener valget av ny Fifa-president 26. februar blir avgjørende.

- Den som kommer i den stolen vil vise hvilken tillit markedet vil gi fotballen. Det kan ikke være noen som er dømt, siktet eller mistenkt for korrupsjon. Det må være en uten skitt på fingrene eller noe i baksetet. Bare det er en utfordring,, sier Siem som mener Fifas etiske komité, der avtroppende president Yngve Hallén i Norges Fotballforbund er medlem, har vist hva den står for.

Organet ble opprettet av Fifa etter innstilling fra Sepp Blatter.

- Dette er ikke et sandpåstrøingsorgan. De jobber hele tiden med disse problemstillingene, sier Siem som minner om at Blatter ble tatt av sin egen komité.

- De er uavhengige. Det som er unikt er at den etiske komiteen rapporterer egentlig ikke til noen. Når du har tatt Fifa-presidenten, Fifas generalsekretær og Uefa-presidenten og nesten 30 til kan du fåstslå at komiteen fyller mandatet sitt, sier Siem før han skyter inn at det er for tidlig å si om Blatter, Platini eller noen av de andre arresterte eller suspenderte er juridisk skyldige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.