FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

De to har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Det har heller ikke kommet fram en forklaring på hvorfor betalingen var nesten ti år forsinket.

Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

Bot

Platini er i tillegg ilagt en bot på 80.000 sveitserfranc, mens Blatter bøtelegges 50.000.

De kan anke saken til CAS (Idrettens voldgiftsrett).

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt.

Begge erklærte seg uskyldige overfor komiteen.

Valg

Platini har også hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale forbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

Dommen bidrar også til at Blatter ikke kan ta del av prosessen fram mot presidentvalget hvor hans erstatter skal velges.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om saken:

Omstridt Fifa-president fikk «bare» 133 stemmer - vant likevel

FIFA suspenderer Blatter

Tre FIFA-topper utestenges