FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år. Norske fotballtopper lar seg ikke lenger overraske.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002. Både Blatter og Platini har varslet at de anker dommen til Idrettens voldgiftsrett.

– Dette er det største politiske jordskjelvet i fotballens historie. Det er nesten ikke mulig å forstå omfanget av dette, sa generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til NTB.

FIFAs etiske komité, som har behandlet saken, finner ikke grunn til å tro på partenes forklaring om at det er betaling for legitimt konsulentarbeid.

Forrådt

Kort tid etter at dommen ble kjent, kom beskjeden om at Blatter anker til Idrettens voldgiftsrett og sveitsisk domstol. 79-åringen holdt også en pressekonferanse hvor han gikk til angrep på den etiske komiteen og uttalte at han følte seg forrådt av organisasjonen.

– Jeg skammer meg over at det finnes en komité som har gått fram på denne måten. Den etiske komiteen har ingen rett til å gå mot presidenten. Presidenten kan bare bli fjernet av kongressen. Jeg er fortsatt president, sa Blatter fra podiet foran titalls journalister og blitsregn.

Platini omtaler FIFAs avgjørelse som «en maskerade» som er ment for å sverte navnet hans.

– Denne avgjørelsen overrasker meg ikke. Jeg er overbevist om at skjebnen min var avgjort før høringen 18. desember, og at denne dommen er en patetisk dekkoperasjon for å utrydde meg fra fotballverdenen, sier franskmannen.

– Den etiske komiteen har et tydelig mandat den jobber etter. Alle skal behandles likt, og når komiteen finner brudd på den etiske koden, skal det sanksjoneres, men det blir spesielt alvorlig når det gjelder FIFAs president og visepresident. De skal behandles rettferdig, men likt som andre, forklarte fotballpresident Yngve Hallén overfor NTB.

Ikke sjokkerte

Utestengelsen påvirker i stor grad det kommende presidentvalget 26. februar. Blatter får blant annet ikke mulighet til å lede sin siste kongress, mens europeiske fotballforbund etter alt å dømme vil stemme på UEFAs «annetvalg», Gianni Infantino.

I tillegg til utestengelsen har de to fått bøter. Platini må ut med 80.000 sveitserfranc (ca. 700.000 kr), mens Blatter bøtelegges 50.000 (ca. 440.000 kr).

I den norske leiren kom ikke mandagens hendelser som noe sjokk.

– Jeg har god kjennskap til komiteens arbeid og den etiske koden, så jeg er verken overrasket eller sjokkert, sa Hallén.

– Jeg er ikke overrasket over at de slår hardt ned på dette, men jeg trodde de (Blatter og Platini) kunne bevise det de hevdet var årsaken, la Siem til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bøndene vil ha igjen for bortfall av eksportstøtte

Sverige knuser oss på musikkinntekter

Nå snur dollarkursen

Se DNTV: Søstrene Fredriksen på julelunsj

Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert: