Egentlig skulle Roar Eivind Svendsen bare kjøre Øyvind Hornæss – som han delte kontor med – til Aker Brygge, da han endte opp som en av mange nordmenn med svensk båtsertifikat av typen ”blå bok”.

Etter å ha ventet mellom fem og ti minutter på Hornæss utenfor et kontor på Aker brygge, kom Hornæss ut igjen. Angivelig helt ut av det blå ble Svendsen da spurt om han ville ha et båtsertifikat.

- Jeg sa da ja. Han (Hornæss, red. anm.) betalte en sum og jeg ble henvist inn til et nabokontor hvor jeg undertegnet på et papir, sa Svendsen fra vitneboksen i Oslo tingrett mandag.

Om også Hornæss kjøpte sertifikat den dagen, kunne ikke Svendsen svare på. Sertifikatet Svendsen fikk skulle koste 20-25.000 kroner og dette var penger Hornæss la ut.

Underskrift og vips
Mens Svendsen i politiavhør tidligere har fortalt at Erik Øye var tilstede i lokalene, sa han i dag at han ikke kjente noen av de som var tilstede.

- Jeg ble bare henvist inn til nabokontoret der det satt en person. Så ble jeg bedt om å undertegne - før det hele var over, sa Svendsen.

Ifølge et tidligere avhør skal svenske Claes Pallin ha vært den som satt bak en pult og ga Svendsen sertifikat.

- Det tok et minutt eller to, fortalte Svendsen om rekordekspederingen.

Ble du ikke spurt om noen ting, undret aktor?

- Ingenting, sa Svendsen.

Husket ikke nasjonalitet
Svendsen ba om at undervisningsmateriell skulle bli ettersendt før han forlot lokalet. Om han fikk noe svar på det, husker han ikke. Han husket heller ikke om personen han fikk sertifikatet av var svensk eller norsk.

- Det husker jeg ikke, sa Svendsen til tingrettsdommeren som undret over dette.

Øyvind Hornæss skal ifølge advokat John Christian Elden ikke huske å ha formidlet noe båtsertifikat til Svendsen slik han hevder, men det får ikke retten vite noe mer om.

I retur
Roar Eivind Svendsen sendte sitt raskt ervervede sertifikat i retur – til Claes Pallin.

- Jeg fant vel etter hvert ut at dette mildt sagt var helt tullete, så jeg sendte det tilbake, sa Svendsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.