Mannen ble opprinnelig dømt til to år og seks måneders fengsel etter å ha unndratt skatt da han tjente over 18 millioner kroner på aksjer han hadde i et IT-selskap som senere ble solgt til Software Innovation i 2000. Han ble også dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner.

Pengene sørget han for å få inn på en konto i eget navn hos Citibank i Singapore. Senere ble de flyttet til en konto hos Citibank i Hong Kong i navnet til en Singapore-kineser, står det i dommen.

Mannen, som har tilstått forholdene i både tingretten og lagmannsretten, anket straffeutmålingen til lagmannsretten. Det ble anført at det hadde tatt uforholdsmessig lang tid før saken kom til doms. Han mente også at straffen måtte reduseres fordi saken hadde vært gjenstand for stor presseomtale. Dessuten mente mannens forsvarer at den dømte fortjente strafferabatt ettersom han hadde tilstått forholdene.

20 prosent
Lagmannsretten skriver i sin dom at saken er behandlet med den nødvendige hurtighet og at man måtte ha endelig avkl#229 om mannens ligning før man kunne utferdige endelig siktelse. Dessuten mener lagmannsretten at mannen først tilsto og erkjente straffeskyld i august 2010, og ikke april 2008, som forsvarer Ian Kenworthy prosederte på.

Retten avviser også at presseomtalen kan tillegges noe særlig vekt i saken og viser til at det er lang praksis for at mediedekning i straffesaker bare i svært begrenset grad vektlegges i formildende retning.

Når det gjelder tilståelsesrabatten har retten kommet til at den bør ligge på rundt 20 prosent.

- Det legges til grunn at domfelte tilsto på et sent stadium av etterforskningen. Han har heller ikke bidratt til oppkl#229 av saken i forhold til andre involverte, skriver retten i dommen.

På bakgrunn av dette endte lagmannsretten på at straffen settes til ubetinget fengsel i to år og en måned - altså en reduksjon på fem måneder.

Ville betale mindre
Mannen og hans forsvarer hadde også bedt retten om å redusere boten på 1,5 millioner kroner. Det fikk de ikke gehør for. Skatteunndrageren mente at hans økonomi ikke tåler at han skal betale en så høy bot uten at det går ut over familien.

Retten mener derimot at utskriften av selvangivelsen for 2010 viser at han har formue til å klare dette. Dessuten mener retten at det ikke er tilfredstilt redegjort for hvordan gevinsten for salget av selskapet i sin tid, er faset inn i hans økonomi.

- Lagmannsretten finner etter dette at domfeltes formuesforhold tilsier at boten passende kan settes til 1,5 millioner kroner, konkluderes det.