– Det er skummelt på julebord. Det er helt sikkert. Eirik Bakkum sitter i et forlatt havneområde og drikker kaffe. I båten «HT-II» har han brukt mye av tiden etter at han ble arbeidsløs i jula ifjor.

Hyggeturen med «Stena Saga» ble starten på en lengre konflikt med arbeidsgiver. Bakkum satt ifølge dommen i salongen da han ble overrumplet av en kollega.

– Jeg merket at noen tok tak i halsen min bakfra.

Påfølgende mandag var det tid for oppkl#229ssamtale som ikke førte frem. Til tross for at de to kollegene ble forlikte senere i uken, gikk ledelsen videre med drøftelsesmøte. Selv om det var Bakkum som ble forulempet, var det han som ble avskjediget. Før julehøytiden var omme sto han uten jobb.

– Det ble en fin jul, sier Bakkum tørt.

Slåss med «Rikingen»
Eieren av Oslo Liftutleie, Lars Ole Johansen (47), er mest kjent som «Rikingen» etter sin opptreden på VGTV. Johansen bruker Per Danielsen som sin advokat.Danielsen påpeker at det var uttalelser som kom på arbeidsplassen i etterkant av julebordet som var grunnlaget for at Bakkum måtte gå.

– Situasjonen eskalerte etter at de kom tilbake på jobb. Det ble fremsatt trusler. Den avskjedigede mannen sa at noen kunne ha blitt drept, og at det ville få alvorlige konsekvenser om det gjentok seg, sier Danielsen.

Advokaten mener det er grenser for hvordan man kan oppføre seg på et julebord.

– Mange tror at julebordet er helt fritt. Julebordet kan få betydning for arbeidsforholdet hvis det går galt av sted.

Mobbing
Bakkum er av en litt annen oppfatning. Han viser til at de angivelige truslene kun var et forsøk på å forklare hvilke konsekvenser et angrep bakfra kunne fått. Mekanikeren mener det var en diskusjon om valg av hovedverneombud som var den bakenforliggende årsaken til avskjedigelsen.

– De brukte situasjonen etter julebordet til å si meg opp, sier han.

Bakkums advokat Jacob Sanden Ringsrød mener saken har elementer av mobbing.

– Avskjeden var en følelsesstyrt beslutning på en dårlig dag, sier advokaten.

Hadde oppkl#229smøtet blitt avviklet på en annen måte, tror ikke Ringsrød at det hadde blitt noe mer etterspill.

– Det virker rett og slett som noen har ønsket å konstruere en konfliktsituasjon innen arbeidstiden for å styrke grunnlaget for avskjed

Hvis det legges opp til at folk skal bli fulle, kan ikke arbeidsgiver slå ned så hardt Advokat Terje Gerhard Andersen

Blir advokatmat
Advokat Terje Gerhard Andersen jobber med arbeidsrett og får ofte henvendelser om personalsaker rundt juletider eller på nyåret.

Da har den ansatte fått innkallelse til møte eller arbeidsgiver sitter med en situasjon de må løse. Han har inntrykk av at julebordet ofte blir en trykkventil på arbeidsplassen.

– I mange tilfeller er det konflikter som går gjennom flere år uten at det blir reagert. Så blir det en veldig skittentøyvask, sier partneren i advokatfirmaet Storeng, Beck og Due Lund.

Koster firmaet 600.000
For Oslo Liftutleie ble julebordet langt dyrere enn bonger og julebuffet. Hyggeturen kostet selskapet over 600.000 kroner i oppreisning og saksomkostninger etter at de tapte saken mot Bakkum i Oslo tingrett.

Saken vil bli anket, ifølge Danielsen.

Oslo tingrett vektlegger at Bakkum har skjøttet jobben sin vel. Rettens flertall kjøper Bakkums forkl#229 om at hans uttalelser ikke var ment som trusler.

De anser riktig nok oppførselen som ubehagelig for kollegaen, men kan forstå at Bakkum ble provosert over å ha følt seg mobbet.

Vil fortsette
Selv etter å ha blitt presset ut, ser Bakkum frem til å begynne å jobbe igjen i Oslo liftutleie dersom dommen blir stående.

– Jeg har mange hyggelige arbeidskamerater og vekslende arbeidsoppgaver, sier Bakkum og ruller seg en Petterøes.

Antallet bonger flytter terskelen
Arbeidsrettsadvokat Terje Gerhard Andersen mener terkskelen for akseptabel oppførsel på julebordet flyttes i takt med antallet bonger som sjefene blar opp med.

– Hvis det legges opp til at folk skal bli fulle, kan ikke arbeidsgiver slå ned så hardt.

Andersen påpeker at både sjefen og de ansatte er ansvarlige for at julebordet ikke utarter seg.

– Begge parter må tenke på at de skal på jobb på mandag.

Når de ansatte kollegene kommer tilbake på jobb, kan tilliten i verste fall være brutt. Den beste løsningen kan være å gå hver til sitt.

– I enkelte saker ser vi at det er mellomledere som synes det er gøy å drikke. Da går det galt.

Bare et fåtall saker er så alvorlige at det ender med i retten. Som oftest løses sakene med frivillige sluttavtaler, men i mer alvorlige saker som voldsutøvelse og seksuelle overgrep vil det ofte være grunnlag for ensidig avskjedigelse.

– Så julebordet er ikke riktig organ for å oppklare underliggende konflikter?

– Nei, en bør vokte seg å kommunisere sannhetens ord på julebordet. Da er det lurere å notere seg problemet og ta det opp på mandagen.

– Du er sjef også på julebordet
Julebordet skal styrke samholdet og motivasjonen og være en markering av et års innsats i arbeidsfellesskapet. Konsekvensen av julebordet kan imidlertid bli ødeleggende for arbeidsmiljøet.

– En ting er at julebordet skal være stressdempende og avreagerende, men hvis det går over streken der kontrollen mistes på grunn av promille, kan det forsure relasjonene, sier BI-professor Stig Berge Matthiesen.

Han mener de negative opplevelsen kan bli overskyggende i kollegiet og true tillit og samhold i fortsettelsen. Gjenoppretting av relasjonene kan ta lang tid.

På julebordet kan personer som vanligvis ikke kommuniserer så godt ofte åpne seg vel mye.

– Noe av det som kommer frem vil være uredigert og i en forsterket eller forvridd versjon. Glimtet i øyet mangler i denne situasjonen.

Uheldig adferd på julebordet vil bli forsterket hvis den blandes med makt, ifølge professoren.

– Krenkelsen oppleves som større hvis det er en leder involvert enn hvis det er jevnbyrdige ansatte. Da virker ydmykelsen sterkere.

Matthiesen mener det ikke hjelper å skylde på at julebord er en frisone.

– Julebordet er også en del av jobbarenaen. Du er sjef også på julebordet. Eller ansatt. Sunn fornuft gjelder uansett.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.