En amerikansk domstol har ilagt den lengste fengselsstraffen noensinne i en innsidesak.

Advokat Matthew Kluger (51) og megleren Garrett Bauer (44) er dømt til henholdsvis tolv og ni år bak murene for på ulovlig vis å ha tilegnet seg 37 millioner dollar, rundt 225 millioner kroner, over en periode på 17 år, ifølge Bloomberg News.

Strengeste noensinne
Dommen er dermed enda strengere enn den elleve år lange fengselsstraffen som tidligere hedgefond-topp Raj Rajaratnam i Galleon Group ble idømt for misbruk av innsideinformasjon i fjor.

Ifølge domstolen i New Jersey skal Kluger ha stjålet og videreformidlet sensitiv informasjon fra fire ulike advokatkontorer han arbeidet for i perioden. Informasjonen ble gitt til en Kenneth Robinson (46), som igjen skal ha gitt disse til Bauer, som handlet på informasjonen.

 

Samtlige erklærte seg skyldige da de ble fremstilt for retten i fjor. Kluger erkjente å ha stjålet informasjon fra omkring et tredvetalls transaksjoner, som har involvert selskaper som Sun Microsystems, 3Com og Acxiom. Når selskapene ble børsnotert solgte Bauer aksjer og betalte sine partnere ved kontantuttak i ulike minibanker. Samtlige brukte kontantkort-mobiltelefoner for ikke å bli oppdaget.

Domstolen ønsket å sende et sterkt signal om effektene innsidehandelen har på tilliten i markedet.

- Dette spesielle opplegget er ekstremt tydelig. Folk holder seg borte fra aksjemarkedet delvis fordi de mener det er innsidedrevet. Dette tilfellet har gitt oss innsikt i mangelen på tillit blant småinvestorene, sier delstatsdommer Katharine Hayden.

Varsler anke
Både Kluger og Bauer vil anke dommen, ifølge deres advokater. Robinson, som har samarbeidet med myndighetene og bistått FBI i etterforskningen, ventes å få en mildere straff når han dømmes tirsdag.

Domstolen mente lovbruddene var motivert av grådighet, og at Klugers overtramp var det største ettersom han misbrukte sin tillit som advokat. Retten så det heller ikke som formildende at Bauer i ettertid har holdt 147 veldedige foredrag mot innsidehandel på en rekke universiteter, under tittelen «Confessions of an insider trader».

Hayden peker også på at både Kluger og Bauer gikk til store anstrengelser for å overtale Robinson til å holde opplegget hemmelig etter at FBI foretok en razzia av huset hans i 2011.

Les også: Gikk i "Gordon Gekko"-felle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.