Barack Obama startet sin presidentkarriere med lanseringen av Open Government-prosjektet. Et prosjekt der folk inviteres inn for å forme et deltagende åpent styre.

Dette er ett av relativt få eksempler på hvordan det som gjerne kalles "web 2.0" kan bli en selvskreven del av fremtidens demokratier - på ramme alvor.

Pengefordeling på nett
En del eksempler på mer åpenhet og deling er likevel i gang, særlig finnes det eksempler i USA og Storbritannia.

Fristen for å delta i konkurransen er nå gått ut og juryen begynner sitt arbeid. Vinnerne blir pressentert i august.

Forslagene vil bli vurdert av en jury bestående av Endre Rangnes (EDB), Hans Christian Holte (DIFI), Ingvild Myhre (diverse tele), Morten Thorkildsen (IBM) og Per Morten Hoff (IKT-Norge, juryformann).

Dagensit.no fortsetter å skrive om et smartere Norge. Her finner du mer informasjon:

Åpenheten til Obama gjelder også de enorme redningspakkene som nå fordeles. På recovery.gov kan landets borgere følge med på hvordan pengen brukes – og hva som gjøres i deres nærmiljø.

- Fiks min gate!
Storbritannia har også flere store prosjekter på gang – som demonstrerer hva som kan gjøres. Ett av disse er Fixmystreet.co.uk. Her kan folk rapportere inn lokale problemer, som huller i veien, feilparkerte biler, grafitti og søppel. Rapportene er tilgjengelig for alle, og man kan følge med på hvordan sakene utvikler seg. Denne uken har det kommet inn 671 rapporter, og den siste måneden er 1355 problemer fikset, ifølge statistikk fra tjenesten.

Åpenheten og brukervennligheten gjør at folk kan se hva andre har rapportert inn. Dette gjør det lettere for lokale myndigheter å få innspill, og legger nok samtidig et visst press på dem for å gjøre noe. En lokal versjon av denne tjenesten er laget for Tromsø, og den finner du her: www.gatami.no

Andre initiativer inkluderer en nettside for politiske underskriftskampanjer, No 10 Petitions. Her kan folk opprette og underskrive kampanjer, og få dem behandlet hvis de får nok underskrifter. For tiden har den mest populære kampanjen tittelen ”resign”, et opprop for å få Gordon Brown til å gå av som statsminister.

Så langt er over 9 millioner underskrifter avgitt i ulike kampanjer.

Obama har også brukt avstemming til å avgjøre hvilke spørsmål han skal svare på over nett. Dette kan være en måte å sile ut støyen på.

Britene har også fått lettere tilgang til egne folkevalgte gjennom prosjektet Theyworkforyou.org, der 200.000 briter for første gang har skrevet til sine representanter.

Ved siden av åpenhet om politikken og deltagelse finnes det et tredje trekk som også kan gi fordeler, påpeker Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Det handler om å gjøre offentlige data tilgjengelig i åpen og strukturert form.

- Da kan andre lage tjenester rundt dette. Man kan jo spørre seg om finanskrisen kunne vært unngått hvis bankdata var tilgjengelig, sier Tennøe.

Obama lanserte en slik nettside i mai på adressen Data.gov.

Tennøe understreker at lukkede rom fremdeles vil være viktige i mange sammenhenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.