«Transformers 4: Age of Extinction» nådde en milepæl på kino i helgen. Filmen har nå spillt inn mer enn én milliard dollar på verdensbasis siden premièren 27. juni.

Nummer 18 – men klatrer

Kun 19 filmer har brutt dollarmilliarden. «Transfomers» har allerede tatt igjen én av dem, «The Dark Knight. Og filmen kan fortsatt rekke å klatre oppover på listen.

Justert for inflasjon kommer riktignok filmen lenger ned på listen over tidenes mesttjenende filmer, men «Transformers 4: Age of Extinction» kan nok  allerede utropes til sommerens suveren kinovinner, selv om «Teenage Mutant Ninja Turtles» ennå ikke har hatt premiere.

Ingen flopper

Den foreløpig oversikten over sommerens blockbustere (se faktaboks) viser at samtlige går mot et overskudd.

«Transformers» er, i tillegg til å være den mesttjendende, også den som leverer best per budsjettkrone. «Hercules» og «Guardians of the Galaxy» er de nyeste premièrene blant blockbusterne, og har derfor noe svakere tall.

«Hercules» leverer gode internasjonale tall etter en middels dårlig åpning i USA, og vant kampen om publikum på norske kinoer i helgen.

Dårlige tall

Til tross for at ingen av sommerens blockbustere har floppet, har kinobesøket fallt med 22 prosent i sommer, sammenlignet med ifjor.

Dwayne «The Rock» Johnson er det store trekkplasteret til «Hercules». Johson har en god fanskare også utenfor USA som har hjulpet filmen frem på det internasjonale kinomarkedet.
Dwayne «The Rock» Johnson er det store trekkplasteret til «Hercules». Johson har en god fanskare også utenfor USA som har hjulpet filmen frem på det internasjonale kinomarkedet. (Foto: Kerry Brown/ Paramount Pictures og Metro-Goldwyn-Mayer Pictures.)
I Norge har tall under forventning på storfilmene fått skylden, mens i USA er det i hovedsak midsjiktefilmene som har sviktet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.