Den nyutdannede filmskaperen Sofia Aronsen Haugans far har et langt liv bak seg som rusmisbruker og kriminell. Da Sofia var i tiårsalderen flyttet hun og moren til hemmelig adresse fordi det ikke var trygt for dem å være sammen med Kjell Magne.

Idet dokumentaren begynner, har Kjell Magne sittet inne i atten måneder. Sofia har ikke sett ham på evigheter, men går i gang med å få faren på rett kjøl. Leilighet, jobb, andre ting å tenke på enn rusen.

«Røverdatter» er en sterkt personlig film, samtidig som den sier noe om et system som vanskelig kan håndteres av dem som ikke er litt om seg, eller som rett og slett ikke vil.

Man kan godt mene at velferdssamfunnet er en utelukkende god ting og samtidig se at det ikke alltid fungerer som det skal. Vi får ikke vite så mye om Kjell Magne Haugans oppvekst, annet enn at han var urolig på skolen og stadig havnet i konflikter, han ble IQ-testet på et tidspunkt og fikk ADHD-diagnose i voksen alder.

Så man kan tolke seg frem til at han kanskje ikke har hatt det så lett, men den mannen vi møter i «Røverdatter» er en mann som ikke engang prøver å ta seg sammen. Datterens innsats er over all forventning, hun er den voksne.

Samtidig fremstilles denne kampen for tilværelsen med humor og menneskelig innsikt; Sofia Haugan har tenkt gjennom de utfordringene hun har hatt og fremdeles står overfor, hun takler skuffelser og gyver løs på et bemerkelsesverdig, sosialt og kunstnerisk prosjekt. Hun gir faren et kamera, og filmes selv for det meste av kjæresten Magnus Tombre Bøhn. Hanne Hukkelberg har komponert et hørbart lydspor som både understreker og tolker, og som kler de kreative collagene som brekker opp samtaler og transportetapper.

Skulle man savne noe, var det eventuelt mer tid med det hjelpeapparatet som regissøren stadig er i kontakt med, men det finnes sikkert gode grunner til ikke å filme NAV-ansatte og politi. «Røverdatter» er en film det står dyp respekt av.(Vilkår)

Meretes Utvalgte: Nytt røverkjøp fra Contino
Perfekt til lam, er kun 480 flasker tilgjengelig. Først til mølla.....
01:13
Publisert: