«Karsten og Petras vidunderlige jul trakk 56.022 publikummere på kino i helgen. Det resulterte i årets foreløpig fjerde beste åpningshelg.

Filmen tok også en hårfin seier i konkurranse med sin forløper med nesten 2500 flere solgte billetter enn «Karsten og Petra på vinterferie»s 53.548, som nå er henvist til femte plass.

Norsktoppen

Fra femte til første plass på listen over de ti beste åpningshelgene finner man nå kun norske filmer.

Selv om de siste filmene i både «Hobbiten»- og «The Hunger Games»-trilogien kan ta topplasseringer, vil listen fortsatt være minst 50 prosent norsk ved utgangen av året – med mindre noe veldig uventet skjer.

Som DN skrev i forrige uke har det aldri ligget så mange norske filmer på topp-ti-listen. Da var tallet fem, med «Karsten og Petras vidunderlige jul» er det seks.

Allerede nær 100.000

«Karsten og Petras vidunderlige jul»s åpningstall er enda mer imponerende når man tar med i betrakningen at nærmere 44.000 tok turen på førpremierer opp mot premierehelgen.

Samlet har allerede 98.973 løst billett. Filmen ligger dermed godt an til å nå over 200.000 solgte billetter totalt.

Gir blaffen i kritikken

Kritikerne har vært mer delt  – og til dels avmålt – i sine kritikker «Karsten og Petras vidunderlige jul» enn flere av de foregående filmene i seriene, uten at det betød noe for barn og småbarnsforeldres lyst til å ta turen på kino.

Dagbladet kastet en toer på terningen, mens Stavanger Aftenblad, Adresseavisen ga terningkast tre. Ellers var det stort sett firerterninger fra de større avisene.

DNs filmkritiker, Øyvor Dalan Vik mente filmen var en forbedring fra de foregående.

– Litt langsomt er det, trolig selv for de minste, men her er i alle fall mer å tygge på enn at det er gøy å være blid. En klar forbedring, skrev Vik i sin anmeldelse.

Ny film på vei

«Karsten og Petras vidunderlige jul» er den fjerde filmen i serien, og en femte film er allerede på vei. «Karsten og Petra på safari» kommer i september 2015 og blir Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen siste film som Karsten og Petra. En sjette film er likevel allerede under oppseiling.

– Dette er fantastisk moro og vi er superfornøyd med at så mange ville se Karsten og Petra skape julestemning, sier produsent Silje Hopland Eik i Cinenord Kidstory i en pressmelding.

Barnefilm vinner

Av de seks norske filmene på topp, er det fem barne- eller familefilmer og én ungdomsfilm. En tidligere oversikt fra bransjeforeningen viser at 11 av de 20 mest sette norske filmene de siste fem årene er nettopp barne- og familiefilmer.

Av 140 norske spillefilmer i ordinær kinodistribusjon siden 2010, er 22 barnefilmer. Dette inkluderer ikke ungdomsfilmene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.