Filmbransjens viktigste festaften ble som vanlig holdt i Haugesund og markerer samtidig starten på den årlige filmfestivalen. Men før de nye filmene presenteres skulle altså heder og ære deles ut for fjorårets filmer.

I alt 19 priser ble delt ut i tillegg til Amanda-komiteens ærespris som i år gikk til filmregissør Vibeke Løkkeberg for sitt lange virke i filmbransjen.

Ine Marie Wilmann ble tildelt Amanda for beste kvinnelige skuespiller og erfarne Bjørn Sundquist fikk sin femte pris gjennom karrieren, denne gang for beste mannlige skuespiller i rollen som bitter møbelhandler i «Her er Harold».

– Dette er den prisen jeg setter høyest. Rollen som Harold traff meg og jeg forsto den veldig fort og kunne identifisere meg selv med den. Det er viktig for meg i alle roller, sa en uvanlig rørt Sundquist etter å ha mottatt prisen.

Takket «hele Norge»

En svært lykkelig regissør Hallvard Bræin hadde tidligere på kvelden også mottatt prisen for Folkets Amanda da filmen også ble utropt til beste kinofilm i fjor. Han takket alle som deltok på filmen og alle som hadde stilt på under innspillingen over hele Norge.

– Det er tusenvis av mennesker bak denne filmen her, tusen takk, sa en glad regidebutant etter prisdrysset over filmen.

Filmen solgte over 380.000 billetter og ble Norges nest mest sette film. Den har tidligere blitt tildelt prisen Sølvklumpen etter at Norske Kinosjefers Forbund kåret filmen til den beste i 2014.

Likevel fikk ikke teamet støtte til å lage en oppfølger da årets tildelinger fra Norsk filminstitutt ble kjent. Etter prisdrysset lørdag håper Bræin og produsent Jacobsen at de som sitter på pengesekken kan revurdere søknaden deres.

– Vi vil helst være i gang når det begynner å snø, sier Jacobsen til NTB.

– Landets rånere venter på en oppfølger og entusiasmen rundt dette er total. Filmen har en stor målgruppe, sier regissør Bræin.

Regi for dokumentar

Dokumentarfilmskaper Aslaug Holm stakk overraskende av med prisen for beste regi under Amanda-utdelingen. Det er første gang prisen ikke går til en regissør av en fiksjonsfilm.

Filmen «Brødre» har gitt Holm betydelig oppmerksomhet. Gjennom åtte år har Holm fulgt sine egne to sønner. Hun beskriver filmen som et livsprosjekt hvor hun filmet sønnene over 450 timer fra de var henholdsvis fem og åtte år gamle.

– Markus og Lukas, dere har vært lysene i mitt liv og dere har vært utrolig tålmodige med meg under denne prosessen, sa Holm da hun mottok prisen.

– Jeg er stolt og ydmyk over å vinne prisen. Jeg synes det er utrolig inspirerende å vinne regipris, sier Aslaug Holm til NTB etter utdelingen.

Begge sønnene og mannen Tore Buvarp, som har produsert filmen, satt i salen da Holm mottok statuetten. (©NTB)

Les også:

NHH-professor: - Nordmenn bør tenke seg bedre om

- Skal vi tilbake til situasjonen før andre verdenskrig, så vær så god

Midtøsten-konfliktene som preger oljemarkedet

Se video: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.