– Det sverger jeg på ære og samvittighet, svarte den norsk-kinesiske agenten Wing Sang Luk, ved hjelp av en tolk, på dommerens spørsmål om han ville fortelle sannheten i retten.

– Og kan jeg legge til en ting?

Dommeren nikker.

– Jeg skal ta alle juridiske konsekvenser for det jeg kommer til å si.

Tidligere i år ble det tatt arrest i aksjer og eiendeler for til sammen 11,8 millioner kroner fra Luk etter en kjennelse fra Oslo byfogdembete. Det var skaperne av tv-serien om den lille redningsskøyten «Elias» i som hadde gått til sak mot sin tidligere agent i Kina.

Elias as ville ta arrest i Luks verdier, og fikk fullt medhold i en kjennelse fra byfogden. Torsdag møttes partene for å få avgjort om det var grunnlag for arresten eller ikke.

Fredag inngikk partene forlik, etter at de barket sammen i retten dagen før. Mens skaperne av «Elias» følte seg lurt og ført bak lyset, viste motparten til misforståelser og dårlig kommunikasjon.

Redningsskøyten Elias er blitt en stor suksess, men ekspansjonen til Kina har ikke gått på skinner.
Redningsskøyten Elias er blitt en stor suksess, men ekspansjonen til Kina har ikke gått på skinner. (Foto: SF Studios)

Samarbeidet surnet

– Vi fikk hele tiden forsikringer. Vi trodde på dem, men de viste seg å være luftslott, sa daglig leder Sigurd Slåttebrekk i Animando, morselskapet til Elias as, da han forklarte seg for retten torsdag.

I februar i fjor ble «Elias» historisk da den som første norsk tv-serie ble sendt på den kinesiske statskanalen CCTV, samtidig som Elias as også hadde inngått en avtale med Iqiyi – det kinesiske svaret på Netflix.

De norske skaperne av serien, Slåttebrekk og Alf Knutsen, hadde lenge jobbet for å komme inn på det kinesiske markedet som med sine 85 millioner barn i målgruppen mellom to og seks år representerte en gullgruve for selskapet.

For å komme inn på markedet fikk de hjelp av den norsk-kinesiske forretningsmannen Luk og selskapet hans Sanhe Group Investment Limited. Men underveis i arbeidet surnet samarbeidet.

Elias as har gått til sak mot Luk fordi de mener han har brutt agentavtalen. Selskapet reagerer spesielt på to ting:

  • De har ikke fått utbetalt penger fra CCTV eller hele beløpet av Iqiyi for salget av rettighetene, selv om serien er vist på kinesisk tv.
  • De mener Luk rettsstridig har registrert Elias-varemerker i Kina gjennom et selskap eid av hans kone.

– Vi ønsker å gjøre oppmerksom på at partene i dag har inngått et forlik som avslutter de rettslige prosessene. Begge parter er godt fornøyd med løsningen, som blant annet løser alle problemstillinger knyttet til varemerker, skriver Knutsen og Slåttebrekk i en epost fredag ettermiddag.

Uenige om oversettelser

– Det var en stor fortvilelse og frustrasjon over å oppdage varemerkeregistreringene, sa Slåttebrekk under forklaringen.

For Elias var det nemlig ikke salget av tv-rettigheter som ville stå for de store inntektene, men salg av leketøy og bøker. Tidligere har selskapet opplyst til DN at beregninger viser at omsetningen av Elias-leketøy kan ligge på rundt seks milliarder yuan over fire år, eller rundt 7,5 milliarder kroner.

Sigurd Slåttebrekk er daglig leder i Animando og en av opphavsmennene til fortellingene om redningsskøyten Elias.
Sigurd Slåttebrekk er daglig leder i Animando og en av opphavsmennene til fortellingene om redningsskøyten Elias. (Foto: Elin Høyland)

Ifølge Slåttebrekk har varemerkeregistreringene gjort det umulig for Elias å inngå samarbeid med potensielle samarbeidspartnere som leketøysprodusenter eller bokforlag. Dette oppdaget de da deres nye norsk-kinesiske agent startet arbeidet i landet.

I retten ble det imidlertid strid om hva som faktisk var registrert på grunn av ulike oversettelser. Elias anførte at Luk hadde registrert den engelske undertittelen «Rescue Team Adventures», men Luks advokat Vidar Riksfjord i CLP hadde fått oversatt de samme kinesiske tegnene til «båt mobilisering».

– Det er ikke dokumentert at det er i strid med noen rettigheter som Elias har, sa han.

– Jeg er skeptisk til motpartens oversettelsesevne, sa Luk.

Utdannet kokk

Luk kom til Norge i 1987 som høyskoleutdannet kokk for å jobbe i restaurantbransjen. I 2000 flyttet han tilbake til Kina og startet med fornybar energi. Han behersker hverken norsk eller engelsk, men er folkeregistrert i Norge og har norsk statsborgerskap.

Det var i 2015 han møtte representanter fra Elias for første gang og innledet samarbeidet for å erobre det kinesiske markedet.

– Jeg anerkjenner innsatsen til Luk for å ha fått til en avtale med CCTV og Iqiyi. Jeg vil gi «kred» for det, men det er ikke den delen som gir inntekter. Det er det etterfølgende og her har det sviktet helt. Den totale svikten med kombinasjon av manglende oppfølging og profesjonalitet var dråpen, sa Slåttebrekk.

Luk ga derimot Elias as skylden for å ikke ha fått til avtaler med leketøysprodusenter fordi de ikke skal ha hatt de nødvendige designdokumentene tilgjengelig for potensielle samarbeidspartnere.

– Når vi hadde muligheter til å tjene penger, ga ikke Elias meg det som krevdes, sa han.

Elias as har gjentatte ganger krevd å få penger utbetalt for salget av tv-rettighetene. Den norsk-kinesiske agenten forklarte at pengene fortsatt var i Kina og at det var svært krevende å få dem ut av landet.

Konfrontert med påstanden, svarte Slåttebrekk:

– Jeg er en tålmodig mann. Hvis han hadde rapportert til meg, hadde jeg i hvert fall fått en forklaring, men jeg er ikke så tålmodig at jeg hadde akseptert at pengene skulle stå på konto i et kinesisk selskap i over et år før de blir betalt videre.

Frustrerende kommunikasjon

Elias' advokat Kenneth Foyn Markeng i Tenden Advokatfirma åpnet sitt innledningsforedrag med å lese opp en rekke meldinger og telefonlogger på den kinesiske meldingstjenesten Wechat mellom Slåttebrekk og Luk og agentens representanter for å illustrere hvordan Elias gang på gang ba om rapporter og dokumentasjon uten å få svar.

– Jeg liker personlig å kommunisere skriftlig. Dokumentere hva som går frem og tilbake. Men vi fikk aldri ordentlig svar, så dialogen ble mer og mer muntlig til noen grad av frustrasjon, forklarte Slåttebrekk.

Luk sa at det ikke gikk an å kommunisere på epost på grunn av det kjølige forholdet mellom Norge og Kina på den tiden.

– Den eneste utveien var å ta imot eposten i Hongkong, laste den opp på en minnepenn, ta den fysisk inn i Kina, og videresende til meg. Derfor startet vi med Wechat, sa Luk.

Mens Elias as mener de aldri har fått se kontrakten med CCTV, sa Luk at en representant for selskapet hadde brukt to netter – på grunn av tidsforskjellen mellom Norge og Kina – på å gå gjennom avtalen punkt for punkt.

– På min samvittighet og ære har jeg rapportert alle store og små saker til Sigurd, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.