Regissør og manusforfatter Paul Greengrass er den første utenfra som har tatt tak i en tragedie vi nordmenn oppfatter som vår, og laget spillefilm av den. Han har gjort det i nært samarbeid med Åsne Seierstad på bakgrunn av hennes bok «En av oss», og han gjør det med et utenfrablikk som ser de samme strømningene som førte Anders Behring Breivik til regjeringskvartalet og til Utøya i sitt hjemland England, i resten av Europa og i USA.

Greengrass ser på de konsekvensene vi ikke så klart for oss den gangen 77 tapte menneskeliv var i sentrum for oppmerksomheten. Han ser på de fysiske og psykiske lidelsene som varer ved og som minner noen av de overlevende ofrene på den redselsfulle dagen hver eneste gang de ser seg i speilet eller beveger seg ut blant folk. Og særlig interessant for ham, fortalte han etter en lukket visning på Gimle kino tirsdag, var hvordan rettsvesenet taklet saken, hvordan vi som samfunn snakket om den og hvordan politikerne opptrådte.

Å ønske seg den fortellingen som definerer 22. juli 2011 er fåfengt. Det vil alltid være elementer som noen synes mangler, noe som er vektlagt for tungt eller for lett. «22 July» har i seg perspektiver som ikke er tatt med i Erik Poppes «Utøya 22. juli», og som seer bys man to vidt forskjellige innfallsvinkler.

Poppe viser oss ungdommenes virkelighet den tiden angrepet varte. Redselen, forvirringen, det at ingen visste hva som foregikk og hvorfor. Paul Greengrass tar oss med ut på Utøya vel vitende om hva som kommer til å skje.

«22 July» er nennsomt klippet frem og tilbake mellom Anders Behring Breivik (Anders Danielsen Lie) som blander kjemikaliene til bomben som senere skal rasere regjeringskvartalet og ta åtte liv og ungdommene på Utøya i tillegg til statsminister Jens Stoltenbergs (Ola G. Furuseth) forberedelser til møtet han skulle ha med leirdeltagerne dagen etter.

Det ble aldri noe av. Bomben går av i Oslo sentrum og Anders Behring Breivik kjører til Hole for å fortsette ugjerning. Før han går i land er vi blitt litt kjent med Viljar Hansen (Jonas Strand Gravli), lillebroren Torje (Isak Bakli Aglen) og kameratgjengen fra Svalbard, og vi har sett et ørlite, flørtende blikk mellom Viljar og Lara Rashid (Seda Witt) ved leirbålet kvelden før angrepet. Men det er ikke gjort noe forsøk på å skvise inn noen kjærlighetshistorie for å sette handlingen på spissen eller dempe grusomhetene som skal komme; snarere er det ungdommenes engasjement for samfunnet de lever i og ønsker å være med på å forme som er i fokus. Det var jo også det som gjorde at de ble skutt.

Selve massakren er brutal og opprivende, men det går også kaldt nedover ryggen når det illustreres hvor enkelt Breivik tok seg ut til øya. Anders Danielsen Lie har ikke forsøkt å komme inn i hodet på terroristen, men har ganske sikkert studert det som finnes av levende bilder av ham; han har fakter og ansiktsuttrykk som den selvrettferdige selv, men skuespilleren snakker bedre for seg enn drapsmannen bare ved hjelp av stemmen. Vi var mange som ble overrasket over at den litt stakkarslige, pipete mannen som maste om manifestet sitt i rettssalen var den samme som hadde forårsaket så mye død og lidelse. Lie fremstår som sterkere i rollen enn virkelighetens gjerningsmann, og det tjener filmen, det tjener budskapet om ikke å glemme hvilket tankegods og hvilke ord som til slutt endte i gjerning.

Men i sentrum står en familie som må gjenoppfinne hverdagen i årene etter tragedien, en advokat som får en klient han aldri hadde bedt om og et rystet samfunn.

Filmen er spilt inn på engelsk, og det fungerer overraskende godt. Det lugger naturligvis litt til å begynne med, men et sterkt skuespillerensemble har tydelig hatt en god coach. Alle hovedrollene gjør et solid inntrykk og bærer filmen frem i fellesskap.

«22 July» er et anstendig tilskudd til historien om Norges mørkeste dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ler FN av Donald Trump
Latteren fikk USAs president til å stoppe opp i talen.
00:59
Publisert: