Mandag kveld utførte tre sivilkledde politimenn fra PST razzia hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen (43).

Ifølge Dagbladet dro politiet med en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det islamistiske miljøet i Norge.

- Vi synes det er helt uakseptabelt at politiet går til razzia mot en filmskaper. Det er jo slik at en filmskaper som holder på med en gravende dokumentar, støttet av Fritt ord, skal være trygg på at politiet ikke kommer og tar beslag, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk filmforbund.

Les også: Får ikke biler til gangster­film dnPlus

- Det er det samme som om politiet skulle kommet inn i DN sin redaksjon, og tatt materiale.  Å ivareta kildemateriale er en forutsetning, sier Pedersen.

Bekymringsfullt

Forbundslederen synes PST-aksjonen sender svært bekymringsfulle signaler.

- Som den fjerde statsmakt, som er viktig for demokratiet vårt, må en filmskaper som holder på med en undersøkende dokumentar være trygg på at kildevernet ivaretas. Man kan ikke leve med frykten om at politiet skal gjøre beslag i alt materiale, sier Pedersen.

Han har aldri vært borti noe lignende i sine 30 år i bransjen. Pedersen sier han har hørt om saker der politiet har bedt om å få fremlagt kilder, men aldri at det går til en razzia.

- Jeg kan ikke se hvordan en razzia hos en filmskaper skal kunne rettferdiggjøres. Det er helt sjokkerende og skremmende, sier Pedersen.

Kjent for «Izzat» og «Haram»

Ulrik Imtiaz Rolfsen slo igjennom med filmen «Izzat» i 2005. Filmen ble en publikumssuksess med cirka 130.000 besøkende. Filmen «Haram» fra 2014 bygget videre på gangster- og innvandringsmiljøet som Rolfsen forsøkte skildre i «Izzat».

Les også: Bommet på publikum dnPlus

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor PST utførte razzia hos Rolfsen, dagen før to ankesaker mot Ubaydullah Hussain skulle starte i Borgarting lagmannsrett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.