I flere år har norske kinoer brukt store ressurser på markedsføring og investeringer av både 3D-visninger og tekniske nyvinninger. Fremover blir derimot opplevelsen rundt det som vises på kinolerretet stadig viktigere. Lenestoler, setevarme og bedre benplass er det som skal lokke publikum inn på kinoene.
–Investeringene vi har gjort i laserprojektorer, lydsystemer og lerreter gir uten tvil fantastiske opplevelser, men det er vanskelig å kommunisere til publikum. Alle kan imidlertid forholde seg til luksusfølelsen og den ekstra komforten, derfor velger vi å fokusere på dette i markedsføringen vår, sier administrerende direktør Jannicke Haugen i landets største kinokonsern Nordisk Film kino.
Luksus i utvikling
Fremtidens luksuskinoer kan få både massasjetilbud, senger i stedet for stoler, og mat og drikke fra diskré, sortkledde servitører som ikke forstyrrer filmopplevelsen, tror direktør Guttorm Petterson i kinoorganisasjonen Film & Kino.
– Kinoene må hele tiden være på alerten og utvikle seg. Det er særlig viktig i en stadig tøffere konkurransesituasjon, med alt som tilbys av underholdning til hjemmemarkedet, men også i konkurranse med det som skjer ute i form av konserter, opera, teater og utstillinger, sier han.
Petterson mener kinoene må bruke de strengene de har å spille på, som kan gi dem fordeler fremfor andre.
– For det første handler det om å bygge oppdaterte og attraktive kinoer med best mulig lyd, bilde og sittekomfort. Det siste er laserproduksjon, der man viser film fra en laserprojektor i stedet for vanlige projektorer. Det gir mer lys og skarpere bilde, spesielt på 3D-film, sier Petterson.
Fra mars neste år vil SF kinos nybygde Imax-kino på det populære boligområdet Storo i Oslo by på de aller fleste store Hollywood-produksjoner på et ekstra stort Imax-lerretet, verdens største filmformat. I tillegg til det gedigne kinolerretet, har SF kino fått hjelp fra sine eiere i det amerikanske kinokonsernet AMC til å plassere motoriserte lenestoler med varme i setet i seks av det nye kinosenterets 14 saler.
– Vi vil oppgradere standarden for hvordan en kinoopplevelse skal være. Vi vet fra erfaring i andre land at de beste stolene ofte selger først, sier driftsdirektør Jon Einar Sivertsen i SF kino.
Men det kommer mer, ifølge Petterson i Film & kino.
– Spesielt i Østen har du allerede massasjekinoer, som tilbyr både menneskelig og maskinell massasje, senger i stedet for stoler og servering med diskré sortkledde servitører. Dette er et konsept som også kan komme i Norge, tror han.
Kinokamp i Oslo
– Vi har ikke behov for å tallfeste kostnadene utad, men at det er snakk om enorme beløp som har gått med til oppussing av nye saler er det ingen som helst tvil om. Heldigvis har responsen fra publikum også være overveldende, så da er nattesøvnen sikret, sier Haugen i Nordisk Film kino.
I mars får konsernet som til nå har hatt monopol på kinodrift i Oslo konkurranse fra SF kinos nye senter på Storo i Oslo.
For å møte konkurransen har Nordisk Film kino satt i gang en omfattende oppussing av sine mest populære saler. I september renoverte de storsalen på Colosseum kino på Majorstuen til Oslo, som har vært Norges største kinosal siden åpningen i 1921. Både lerret og lydsystem ble oppgradert, og samtlige 888 seter skiftet ut med mer komfortable alternativer. Nytt var også introduksjonen av en ny seterad med kallenavnet «Gullrekka», utstyrt med ekstra komfortable lenestoler og bedre benplass.
I oktober lanserte de nyheten om at også storsalen på Ringen kino, et av Oslos mest besøkte kinosentre, oppgraderes. Med teksten «nå blir det enda mer luksus å dra på kino!» lanserte konsernet salkonsepter «Supreme», som i tillegg til omfattende tekniske oppgraderinger også blir utstyrt med 223 tilsvarende lenestoler som Colosseum. Fra før huser Ringen kino det digitale filmformatet 4DX, med bevegelige stoler og effekter som lufttrykk, vannsprut og lukt.
Haugen understreker at Colosseum var planlagt oppgradert uavhengig den kommende konkurransen fra SF, men at oppussingen av Ringen, som har vært konsernets fremste testarena for innovasjon, til dels skyldes den kommende konkurransen.
–Våre gjester på Ringen er svært godt vant, og slik skal det fortsatt være, sier Haugen.
Pris opp mot to hundrelapper
Den økte luksusen koster, og ikke bare for kinoselskapene som tilbyr det. Prisen på en stol i Colosseums «Gullrekka» er 178 kroner, 50 kroner dyrere enn et normalt sete. På første rad selges samme type seter til 158 kroner billetten. På Ringens nye «Supreme»-sal opplyser Nordisk Film at billettene vil starte på 168 kroner, 52 kroner mer enn billettene kostet før oppussingen.
– Kommer enkelte kinobilletter til å koste mer enn 200 kroner neste år?
– Som en høyeste pris begynner vi nok å nærme oss det. Neste år har vi også fått en momsøkning fra ti til 12 prosent, noe kinoene trolig må dekke inn gjennom prisøkning, sier Guttorm Petterson i Film & kino.
Sivertsen i SF sier at konsernet foreløpig ikke har satt billettprisene til deres nye storkino i hovedstaden, men at de vil se an markedet.
Til neste år slår en momsøkning fra 10 til 12 prosent inn på kinobillettprisene. Ifølge Film & Kino vil økningen koste kinopublikumet 28 millioner kroner i året.
– Det er klart det har noe å si for både publikum og bransjen for øvrig, men vi tror ikke det er mest sensitivt for dem som velger luksus seter og konsepter. Prisene til konsument vurderer vi fortløpende og justerer om vi ser en effekt, sier Sivertsen.
Dyrest selges først
Sivertsen i SF opplever publikum som betalingsvillige for bedre sittekomfort.
– Det er tydelige tegn på at de selger først, selv om de er litt dyrere. Når folk først har satt av tid til å gå på kino vil man gjerne velge det beste, sier han.
Også Nordisk Film sier de opplever at de beste setene forsvinner først, og at investeringene i mer luksuriøse salene fører til økt besøk, uavhengig pris.
– Bare opplevelsen er god nok, er betalingsvilligheten også til stede. Publikum unner seg den ekstra luksusen når de skal på kino, sier Haugen.(Vilkår)