– Reklame-DNAet som ligger i veggene her forsvinner ikke, det kan jeg si, sier daglig leder Espen Horn i produksjonsselskapet Motion Blur.

De er i gang med storproduksjoner som Harald Zwarts «Den 12. mann» og «Pirates of the Caribbean»-regissør Espen Sandbergs film om Roald Amundsen. Inntil videre er det imidlertid reklamejobbene som er den viktige inntektskilden, ifølge årsregnskapene.

Komprimerer reklamedriften

Motion Blur Commercials hadde i 2016 driftsinntekter på 59,2 millioner mot 54,6 millioner kroner året før. Resultat før skatt havnet i fjor på 6,5 millioner kroner. Film-divisjonen av selskapet, Motion Blur Film, hadde driftsinntekter på 150.000 kroner, med et resultat før skatt på rundt 2000 kroner. Moderselskapet Motion Blur as leverte et årsresultat på drøye 2,3 millioner.

– MB Commercials er fortsatt den store motoren i selskapet, sier Horn.

Likevel vil selskapet i tiden fremover komprimere reklamefilmdriften, for å fokusere på produksjon av spillefilmer og tv-serier. Tidligere har de vært medprodusenter på filmer som «Død snø» og «Lange flate ballær».

– Vi girer opp filmdivisjonen, og komprimerer reklamedriften litt. Det vil si at vi forsøker å spisse den og være tydelig på hva vi kan levere. Vi vil fortsatt være et selskap som sjonglerer mellom film-, tv- og reklamejobbing. Målsetningen for 2017 er en balanse, der vi får tre selvstendige og gode selskaper med prosjekter og resultater, sier Horn.

Medeier og filmregissør Harald Zwart.
Medeier og filmregissør Harald Zwart. (Foto: Kristine Nyborg)

Satser Zwart

Blant styremedlemmene i Motion Blur finnes kjente filmfolk som «Kon-Tiki»-regissør Espen Sandberg og Veslemøy Ruud Zwart. Det er nettopp deres prosjekter som skal sette filmdivisjonen av Motion Blur på kartet. Først ut er Zwart-parets «Den 12. mann», en krigsfilm om motstandsmannen Jan Baalsruds flukt fra tyske soldater. Den er produsert i samarbeid med Nordisk Film med et totalbudsjett på 64 millioner kroner, og får premiere i løpet av året. 

Neste prosjekt er TV-serien «Oljefondet», også det et Zwart-prosjekt, en satsing med økonomisk rammeverk på 23,5 millioner som skal på TVNorge i løpet av 2018. Sist, men ikke minst er biografifilmen om polfarer Amundsen, regissør og styremedlem Sandbergs første soloprosjekt etter mangeårig suksess med «Pirates of the Caribbean»-partner Joachim Rønning. Motion Blur produserer i samarbeid med eierselskapet SF Studios, med et foreløpig budsjett på hele 75 millioner kroner.

Regissørene Joachim Rønning (t.v.) og Espen Sandberg er medeiere. 
Regissørene Joachim Rønning (t.v.) og Espen Sandberg er medeiere.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)
Motion Blur-produserte «Den 12. mann», med Thomas Gullestad i hovedrollen som Jan Baalrud, får kinopremiere i løpet av fjerde kvartal i år.
Motion Blur-produserte «Den 12. mann», med Thomas Gullestad i hovedrollen som Jan Baalrud, får kinopremiere i løpet av fjerde kvartal i år. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Avviser risiko

Daglig leder Horn tror ikke satsingen på spillefilmprosjekter er en like stor risiko som det kan virke fra utsiden.

– Jeg tror i så fall den risikoen er nødvendig. Vi har vært blant de beste på reklame i Skandinavia fordi vi har gått all-in. Da må vi legge samme innsats i filmsatsingen også. Det handler om signaleffekten vi sender til partnerne våre, sier han.

Horn anser spillefilmsatsingen som en investering i selskapet, og tror prosjektene det satses på vil ta selskapet opp på et nytt nivå.

– Jeg sier ikke at vi ikke kan gå på trynet, for det kan vi absolutt. Men jeg har holdt på såpass lenge nå at jeg har en fornemmelse for hva som funker, og tror vi har valgt å satse på prosjekter det finnes marked for, som folk vil se.(Vilkår)