Filminstituttet (NFI) melder i en pressemelding at de gir et incentivtilskudd på over 17,1 millioner kroner til Hollywood-produksjonen «Norway», som DN får bekreftet er arbeidstittelen på Netflix-filmen om terrorangrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.
Incentivordningen er et statlig tiltak for å trekke Hollywood- og andre store filmproduksjoner til Norge, der regjeringen lokker filmselskapene med å få refundert 25 prosent av utgiftene de har under Norgesoppholdet.
Størrelsen på tilskuddet antyder at «Norway» budsjetterer å legge igjen nærmere 69 millioner kroner i Norge.
Avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold Stine Helgeland i NFI sier at det ikke ligger en skjønnsmessig vurdering bak tildelingen, men at «Norway» var den best kvalifiserte søkeren ut ifra tekniske kriterier.
– Filmene blir vurdert etter i hvilken grad de bidrar til å fremme norsk kultur og natur og hvordan den bidrar til å øke kompetanse i norsk filmbransjen. Kriteriene går på antall produksjonsdager i Norge, totalbudsjett og hvor mye de har budsjettert å legge igjen her, hvor mye internasjonal finansiering de har og hvor bred distribusjon filmen får. Dette er tekniske kriterier som til sammen lager en rangering av prosjektene som søker, sier hun til DN.
At det er seriøse filmfolk som kommer til landet spiller imidlertid inn, sier hun.
–Vi vurderer ikke innholdet i prosjektet, men ser selvfølgelig på produsentenes tidligere bedrifter, sier Helgeland.
Storproduksjon
«Norway» skal skrives og regisseres av filmveteran Paul Greengrass (62). Han har tidligere stått bak tre av actionfilmene om agenten «Jason Bourne» og dramaet «United 93», som omhandlet det ene flyet som ikke nådde målet sitt under 11. september-terroren i 2001.
Han har også laget filmen «Bloody Sunday» om britiske soldaters massakre av 28 ubevæpnede sivile i Nord-Irland i 1972.
Filmen er basert på boken «En av oss» av Åsne Seierstad, som skildrer terroristen Anders Behring Breiviks liv, og to søstre fra Nesodden og en vennegjeng fra Troms' opplevelser frem til terrorhandlingene på Utøya.
I august ble det kjent at Netflix sikret seg rettighetene til filmen, som ifølge bransjebladet Deadline får et budsjett på drøyt 20 millioner, tilsvarende snaut 158 millioner kroner.
Innspillingen skal etter planen starte i løpet av høsten, med en høy andel lokale skuespillere på rollelisten.
I tillegg til Greengrass er også den prisvinnende produsenten Scott Rudin involvert i prosjektet. Han er kjent for Oscar-vinnende filmer som «No Country for Old Men», Facebook-filmen«The Social Network» og gisselthrilleren «Captain Philips» – som Greengrass hadde regi på.
Skal få Hollywood til Norge
Incentivordningen ble innført av regjeringen i januar 2016 for å lokke internasjonale storproduksjoner til Norge. Målet er å stimulere næringslivet ved å blant annet skape arbeidsplasser og økt turisme ved å eksponere Norge til et verdensomspennende publikum.
Kinoaktuelle «Snømannen» stakk av med over 40 millioner kroner av fjorårets incentivtildeling. Gevinsten fra filmens Norgesbesøk estimeres å være verdt opp mot 200 millioner kroner.
I neste års statsbudsjett er det satt av 57 millioner kroner til ordningen.
Støtte også til Tom Cruise
Actionfilmen «Mission Impossible 6», med Tom Cruise i hovedrollen, får 6,3 millioner kroner i tilskudd for sine planlagte opptak på Preikestolen i november.
En tv-serie som foreløpig bærer tittelen «The Innocents» får de resterende 950.000 kronene av det samlede tilskuddsbeløpet på 24,4 millioner kroner i denne søknadsrunden.
Totalt seks filmer søkte om tilskuddene, opplyser NFI. Totalt budsjetterte de seks søkerne kostnader i Norge på drøyt 265 millioner kroner.
Altså ble det søkt om totalt 66 millioner kroner i incentivtilskudd, hvorav 24,4 millioner ble gitt til tre produksjoner.
– Det var mange sterke søknader i denne runden og det er svært høy sannsynlighet for at alle de tre prosjektene kommer til å bli realisert. Hver for seg, og til sammen, vil disse filmene bidra til å vise norsk natur og kultur gjennom spektakulære innspillingssteder og temaer som omhandler norsk virkelighet. I tillegg vil mange norske filmarbeidere høste verdifull kompetanse, og filmbransjens internasjonale nettverk vil styrkes, sier Helgeland i NFI i en pressemelding.
Tilskuddsrammen er basert på filmenes budsjetterte kostnader for produksjonen i Norge, og kan bli endret. Det endelige tilskuddet vil først bli beregnet og utbetalt når produksjonen i Norge er avsluttet og det endelige regnskapet er godkjent.(Vilkår)