Netflix overrasket de fleste da de slapp storfilmen «The Cloverfield Paradox» rett etter kampen mellom New England Patriots og Philadelphia Eagles i den amerikanske Super Bowl-finalen 4. februar.

Aksel Hennie spiller astronauten Volkov i filmen som handler om en energikrise på jorden, som seks astronauter prøver å løse ved å skaffe kloden evig energitilgang med en partikkelakselerator.

Ifølge analyseselskapet Nielsen ble filmen sett av rundt fem millioner amerikanske Netflix-brukere i løpet av sin første uke på strømmetjenesten. 2,8 millioner av dem kom i løpet av filmens tre første dager.

– Er det sant? Helt syke tall, skriver Hennie om tallene i en tekstmelding til DN.

– Som skuespiller ønsker man å treffe et så stort publikum som overhodet mulig, og at flest mulig har glede av det man gjør. Da føles det jo greit at fem millioner har sett den siste filmen man har vært med på, skriver Hennie videre.

Slått av Will Smith

Strømmegiganten annonserte nyheten om at Hennies nye film skulle slippes rett etter Super Bowl-finalen i en av kampens reklamepauser, og fikk mye oppmerksomhet for den noe dristige lanseringsstrategien.

Ifølge amerikanske Variety kan det imidlertid virke som om Netflix ikke har fått voldsomt godt betalt for dristigheten.

Seertallene til «The Cloverfield Paradox» havner nemlig langt under forrige storfilm fra strømmegiganten, fantasyfilmen «Bright» med Will Smith i hovedrollen.

«Bright» ble sluppet 22. desember i fjor, og ble sett av over 11 millioner amerikanske brukere i løpet av bare sine første tre dager, ifølge Nielsen.

Filmens første måned på Netflix gjorde «Bright» til strømmetjenestens mest sette egenproduksjon noensinne. Den er også den dyreste filmproduksjonen Netflix har stått bak, med et produksjonsbudsjett på 90 millioner dollar – rundt 700 millioner kroner.

Til sammenligning er produksjonsbudsjettet til «The Cloverfield Paradox» halvparten av det, på 45 millioner dollar, eller nærmere 350 millioner kroner.

Aksel Hennie tar det med stor ro at han må se seg slått av Will Smith.

– Det lever jeg fint med, gitt, skriver han til DN.

Kritikerslakt

I likhet med «Bright» er «The Cloverfield Paradox» blitt møtt med til dels harde kritikker i pressen.

– Hvorfor man har valgt å slippe en film som strengt tatt ikke virker helt ferdig så brått som her, kan man bare spekulere på. Kanskje har man forstått at den ikke kommer til å svare til forventningene og ville ha den ut uten at noen rakk å ytre så mye som et ord om den før den var tilgjengelig for et sultent publikum, skrev DNs filmanmelder Øyvor Dalan Vik.

I skrivende stund har «The Cloverfield Paradox» en vurdering på 18 prosent på nettsiden Rotten Tomatoes, som samler opp anmeldelser fra pressen og gir en prosentvurdering basert på hvor mange av anmeldelsene som er positive.

Nettstedet har talt opp 97 anmeldelser av filmen. 51 prosent av publikumsbrukerne på nettsiden melder at de likte filmen.

På den tilsvarende samlesiden Metacritic har filmen en score på 37 av 100 mulige poeng, basert på 27 anmeldelser.

«The Cloverfield Paradox» handler om en verden i energikrise. For å skildre det, hadde filmen et budsjett på 45 millioner dollar, eller nærmere 350 millioner kroner.
«The Cloverfield Paradox» handler om en verden i energikrise. For å skildre det, hadde filmen et budsjett på 45 millioner dollar, eller nærmere 350 millioner kroner. (Foto: Netflix)

Kjøpt for 50 millioner dollar

«The Cloverfield Paradox» ble kjøpt av Netflix i januar for over 50 millioner dollar, ifølge Variety.

Før Netflix-avtalen var planen at filmen skulle distribueres ut på kino gjennom Hollywood-giganten Paramount Pictures. Tidligere var filmen kjent under navnet «The God Particle».

Det var før «Star Wars»-regissør J.J. Abrams ble involvert i prosjektet, og tok filmen inn i sin pågående «Cloverfield»-filmserie, som nå teller tre filmer. De to første kom i 2008 og 2016.(Vilkår)

Se trailer: «The Post»
02:19
Publisert: