Produksjonsselskapet Paradox Film sto i 2014 og 2015 for produksjonen av spillefilmen «Birkebeinerne», som hadde premiere på norske kinoer i februar året etter.

Filmen, der handlingen er året 1206 og Norge herjes av borgerkrig, solgte i overkant av 270.000 kinobilletter i Norge og var av de mest sette i 2016. I tillegg opplevde den suksess i utlandet. Blant annet kunne skuespillerne Jakob Oftebro og Kristoffer Hivju både i Kina og India ses på lerretet som birkebeinere på ski gjennom villmarken.

DN var i 2015 med på innspillingen av storfilmen, der noen av Norges beste moderne skikjørere var stuntmenn.

«Ikke lett å tjene penger»

Til tross for besøkssuksessen tilfalt kun beskjedne 2,2 millioner kroner Paradox i salgsinntekter. Samlet genererte filmen inntekter på 59,2 millioner kroner, viser det nylig avlagte årsregnskapet for filmen, som er skilt ut i et eget selskap.

Her kom 25,1 millioner kroner fra offentlig støtte fra Norsk filminstitutt. Privat finansiering var på 31,9 millioner kroner, der blant annet inntekter fra forhåndssalget inngår.

Med prosjektkostnader på 57,6 millioner kroner endte selskapet med et positivt resultat før skatt på 1,6 millioner kroner.

Produsent Stein Kvae i Paradox Film forteller at de er glade for resultatet.

– Det er ikke så lett å tjene penger på spillefilm. Så når man gjør det, er det en glede. Men vi er ikke helt ferdige med inntektene på filmen for den har solgt veldig godt i utlandet og de pengene kommer inn langsomt, sier han til DN.

«Vi er i godt selskap»

Men med billettinntekter på 2,2 millioner kroner, ville det altså sett en del verre ut hvis det ikke var for de offentlige tilskuddene på 25,1 millioner kroner.

– Selv ikke en stor film som «Birkebeinerne» kan bære seg økonomisk uten subsidier. Uten den støtten hadde det ikke vært norsk filmproduksjon, men her er vi i godt selskap. Det hadde ikke vært norsk matproduksjon eller oljeleting uten det heller, sier Kvae.

Til sammen spilte «Birkebeinerne» inn 29 millioner kroner på norske kinoer, ifølge Filmweb. Før produksjonsselskapet får penger, skal både staten og kinoene ha sitt, i tillegg til at blant annet distributør skal betales, påpeker Kvae.

– Det er veldig mange som skal ha penger før det havner hos oss og jeg er glad vi i hvert fall får 2,1 millioner kroner, forteller produsenten.

«Lite å hente fra tv»

Kvae trekker frem at selskapet aldri har opplevd en lignende internasjonal suksess som med «Birkebeinerne».

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket at den innsatsen og suksessen vi har oppnådd internasjonalt skulle gi ytterligere inntekter, ikke bare kompensere for bortfall av andre inntekter, som fra dvd-en, men det gjør i hvert fall at bransjen har mulighet til å overleve, sier produsent Kvae.

Han påpeker at den nye suksessen i utlandet kommer godt med da pengene som dras inn fra streaming er forsvinnende små.

– Og tv-kanalene betaler mindre for spillefilmer nå enn for femten år siden, legger han til.

Lansert for over fem mill.

I årsregnskapet kommer det også frem at filmens lanseringsbudsjett var på rundt 5,7 millioner kroner.

– Det er i den øvre kategorien. Jeg synes vi brukte nok, men det ga den oppmerksomheten filmen trengte. Med en spillefilm er man nødt til å lykkes allerede første dagen den går på kino. Du får ingen ny mulighet og da blir markedsføringen veldig viktig, sier Kvae.

Paradox Film 3 er heleid av konsernet Paradox Holding. Produksjonsselskapet står bak filmer som «Kongens nei», «Per Fugelli – siste resept» og «Fatso».(Vilkår)