Ifølge NRK reagerer AUF, som ble svært hardt rammet av terroren, på filmen om angrepet mot ungdomsorganisasjonens sommerleir.

Regissør Erik Poppe er kjent for blant annet «Kongens nei» og en rekke andre storfilmer. Opptakene på Utøya starter allerede i september.

– I lengre tid har nok jeg i likhet med mange andre opplevd at fokuset rundt 22. juli har handlet om soningsforhold og alle mulig andre tøysete, tåpelige utspill som Breivik har framført. Og det er snarere spørsmål om vi skal tillate at det skjer framfor å trekke fram eierskapet til denne historien til de menneskene som tross alt er ofrene i dette, sier regissøren.

Velger spillefilm

Han velger spillefilm framfor dokumentar som form.

– En spillefilm har en større mulighet til å bevege seg tettere inn i dette materialet og faktisk kunne framstille det på en langt mer realistisk og troverdig måte enn det en dokumentar kan, fordi det ble jo ikke filmet mens det skjedde. Og i dialog med så mange av dem som var der og opplevde – altså ungdommene og de pårørende – har dette blitt et prosjekt som har som mål å trekke fokuset inn mot hvordan det var og hvordan opplevelsen virket inn på dem, fortsetter han.

69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret. Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for dette angrepet og angrepet mot regjeringskvartalet tidligere på dagen.

Det er allerede laget flere dokumentarfilmer om angrepene, og flere er på vei.

(©NTB)(Vilkår)