Nonnegruppen The Sisters of St. Francis of Philadelphia hadde fremmet forslaget som skulle redusere sigarettrøyking i filmer og tv-serier produsert av amerikanske Time Warner.

Statens pensjonsfond utland, ofte kalt Oljefondet, stemte fredag ned forslaget på Time Warners generalforsamling, sammen med et flertall av selskapets aksjonærer.

«Ikke hensiktsmessig»

Philadelphia-nonnene, som eier 111 av Time Warners drøyt 800 millioner aksjer, hadde fått med seg aktivistgruppen As You Sow og sykehusstiftelsen Trinity Health på anti-tobakksinitiativet.

Disse hevdet at røyking på film er skadelig for barn og unge, og at Time Warner utsettes for alvorlig omdømmerisiko ved å vise tobakk i sine filmer.

Forslagsstillerne ville pålegge styret å lage og offentliggjøre retningslinjer for distribusjon av film som «spesielt skader barn og unges velvære».

Oljefondets fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar forklarer fondets stemmegivning slik:

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi typisk stemmer imot aksjonærforslag om standarder vi ikke vurderer som hensiktsmessige. Et eksempel kan være hvis et selskap allerede har etablert en policy eller standard og har en rapportering som vi vurderer som tilstrekkelig.

Styret i Time Warner hadde på forhånd anbefalt aksjonærene å stemme imot forslaget, med den begrunnelse at selskapet allerede er bransjeledende i å redusere visning av tobakk i film. I 2005 innførte Time Warner sin «Tobacco Depiction Policy», ble det påpekt.

22 mrd. røykescener

Forslagsstillerne hevdet derimot at Time Warner har hatt altfor mange visninger av tobakksrøyking også etter retningslinjene ble innført i 2005.

Nærmere bestemt skal amerikanske kinogjengere tilsammen ha blitt eksponert for 22 milliarder filmscener med røyking – og det bare når man teller med filmer tillatt for mindreårige.

Aktivistene kritiserer Time Warner for å tillate røyking på film av «kreative» årsaker og de berømmer Disney, der konsernsjef Bob Iger i mars uttalte at selskapet skal totalforby all visning av tobakk i filmer for barn.

Stemte for miljøforslag

Forslaget ble nedstemt med 97 prosent av stemmene på generalforsamlingen, deriblant Oljefondets 0,89 prosent.

Oljefondet stemte derimot for et aksjonærforslag om at Time Warner skulle innføre et tidsbestemt mål for reduksjon av drivhusgass-utslipp.

Dette forslaget fikk imidlertid 78 prosent av stemmene imot seg.

Oljefondet har investert 4,8 milliarder kroner i Time Warner, som er morselskap for filmselskapet Warner Bros. og tv-seriegiganten HBO.

Martin Stenshall er analytiker i Danske Bank Markets. Foto: Sigbjørn Sandsmark(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.