Fredag har en komedie med Hollywood-regissør Tommy Wirkola og skuespillerkompisen Stig Frode Henriksen i registolene premiere på norske kinoer.

Torsdag skulle filmen «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» vært vist for pressen i Oslo for å bli anmeldt før premieren, slik gangen er for de fleste filmer.

Slik ble det imidlertid ikke. Sent onsdag kveld sendte produksjonsselskapet Tappeluft Pictures ut kontrabeskjed til anmelderkorpset om at filmens planlagte pressevisning i Oslo torsdag morgen ville bli avlyst.

Årsaken er at filmselskapet selv tror filmen vil få hard medfart av pressen.

– Det er ingen vits i å gjøre filmen sin tilgjengelig for anmeldelse om man bare får slakt, sier filmens produsent Kjetil Omberg til DN.

«Ikke masochister»

I meldingen onsdag kveld skrev Tappeluft at det frykter anmelderkorpset ville fått se filmen på misvisende grunnlag på den planlagte visningen klokken halv ti torsdag morgen. Det mener filmen er laget for å underholde en full kinosal på kveldstid, ikke en tom sal med filmanmeldere som ser den i startgropen av arbeidstiden.

– Vi står ikke i døren og hindrer folk i å komme inn. Vi hindrer bare folk i å gå inn i kinosalen klokken 9.30 alene. Jeg tror ikke anmelderne vil synes det er gøy å se en film de ikke har lyst til å se, sier Omberg.

Regissør Tommy Wirkola instruerer den svenske Hollywood-stjernen Noomi Rapace i sci-fi-filmen «What Happened to Monday?». Han har co-regi på «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» sammen med skuespiller Stig Frode Henriksen.
Regissør Tommy Wirkola instruerer den svenske Hollywood-stjernen Noomi Rapace i sci-fi-filmen «What Happened to Monday?». Han har co-regi på «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» sammen med skuespiller Stig Frode Henriksen. (Foto: Norsk filmdistribusjon)

I meldingen betegner Tappeluft filmen som et «overskuddsprosjekt», og legger til at alle involverte er stolte over å ha laget det de oppfatter som en svært vellykket film.

– Dere er stolte av filmen, men trekker pressevisningen av den likevel?

– Historisk sett har filmene våre alltid fått ræva kritikker. Det gjaldt «Kill Buljo»-filmene og den forrige «Kurt Josef»-filmen. Vi liker at de som går og ser filmen vår er motiverte for å se filmen. Den er laget for dem som liker filmene våre. Vi er ikke masochister, sier Omberg.

Han påpeker at selskapet gjorde det samme da selskapets forrige kinofilm, «Kill Buljo 2» skulle ha premiere.

– Hadde det vært en regel om at alle filmer skal anmeldes av pressen, skulle vi vurdert det nøyere. Men det er mediene selv som velger hvilke filmer de anmelder. Nå gjør vi det samme valget omvendt. Det er egentlig litt rart at ikke flere produksjonsselskaper gjør det, sier Omberg.

«Gambling»

Filmanmelder Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet mener Tappeluft gambler når de ved å kutte ned på presseomtalen satser på at markedsføring og sosiale medier skal være nok til å få filmen ut i et stort publikum.

– Kritikk er ikke like viktig som det en gang var, men er en sentral del av hvordan en film når frem til publikum på. De skjønner åpenbart at den ikke vil få gode kritikker, og mener da å forutse at det er bedre å ikke vise den for pressen, sier hun.

Hun mener begrunnelsen om at filmanmelderne ser filmen i feil kontekst er et interessant argument, da hun gir dem rett i at komedie er filmsjangeren det er størst forskjell på å se som kritiker og vanlig publikummer.

– Latter er en mer kollektiv ting enn reaksjonene på et drama. Men det er ikke slik at man ikke synes ting er morsom bare fordi man ser den med få mennesker. Det er mange eksempler på komedier som får gode anmeldelser, sier hun.

Filmskribent Ulrik Eriksen i Morgenbladet påpeker at å trekke en film fra pressevisning er vanligere kost internasjonalt enn i Norge, men sier distributøren står fritt til å gjøre som de vil.

Filmskribent Ulrik Eriksen i Morgenbladet.
Filmskribent Ulrik Eriksen i Morgenbladet. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg tror ikke en film som ikke har de kvalitetene anmelderne ser etter har så mye å vinne på å bli anmeldt. En distributør har jo en viss peiling på om en film vil bli likt av anmelderne eller ikke, sier han.

Kjetil Omberg har liten tro på at manglende omtale i pressen vil skade filmens rekkevidde.

– Vi får en noe mindre synlighet, men dette er en film som først og fremst lever på folkemunne, og vi håper at varepraten er i gang hos vårt publikum. Responsen så langt på sosiale medier tyder i alle fall på det, sier han.

Hard medfart

Selv om torsdagens pressevisning i Oslo ble avlyst, har blant annet NRK Filmpolitiet og Adresseavisen, begge med tilholdssted i Trondheim, fått se filmen. Adresseavisen omtaler filmen som en «elendig komedie full av dritt», mens NRK triller terningkast to og kaller filmen plump og grov.

– Personlig mener jeg ikke terningkastene har så mye å si. Et terningkast seks er ingen garanti for at en film selger bra. Vår film er laget for tretten år gamle gutter i alle aldre. Flere i målgruppen vår føler ofte at det er litt «oss mot de» når det gjelder anmelderne. Om vi hadde fått filmen anmeldt og endt opp med en haug med enere, tror jeg nesten de synes det ville vært morsomt. Men det tror jeg ikke vi som har lagt masse arbeidskraft ned i den ville gjort, sier Omberg.(Vilkår)