Film Farms har stått bak filmer som kritikerroste «Skyggenes dal», Amandaprisvinner «Brev til Kongen» og var co-produsent på den islandske filmen «Stabukker», som vant «Un Certain Regard» på Cannes-festivalen i 2015.

Men økonomisk har suksessen latt vente på seg. Siden 2012 har selskapet gått mer enn 16 millioner kroner i minus.

Egenkapitalen er også negativ, og var ved utgangen av 2016 på minus 11 millioner kroner.

Tar regningen

Revisor Hans Berge skriver i årsregnskapet at selskapets egenkapital er tapt, noe som kan indikere at det «foreligger vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift».

Videre påpeker revisoren at selskapet derfor muligens ikke vil få realisert eiendelene og «møte sine forpliktelser gjennom den ordinære virksomheten». Regnskapet ble også levert etter fristen, og er derfor først offentlig nå.

Styreleder og daglig leder Tom Erik Kjeseth (43) sier imidlertid at regnskapet for 2016 ikke gir et oppdatert bilde på den økonomiske situasjonen i filmselskapet – og at selskapet også har byttet regnskapsfører i løpet av det året. Kjeseth har gjennomført en gjeldskonverteringrunde og planlegger en til ganske snart.

– Det er mitt investeringsselskap som eier den gjelden, sier Kjeseth.

Han er, ved siden av filmjobben, investor, samt en av arvingene til bilkonsernet Bertel O. Steen.

Kjeseth eier i overkant av fire prosent av Bertel O. Steen Holding gjennom sitt eget investeringsselskapet, Tommen as, som har en egenkapital på 50 millioner kroner. Det er dette selskapet som er hovedeier i Film Farms.

– Jeg har vært privilegert i så måte, men jeg er ikke så privilegert at jeg har tenkt til å kalkulere inn et tap i timillionersklassen i årene som kommer. Dette må ses på som et nødvendig engangstilfelle. Film Farms har tross alt blitt ledende blant frittstående filmselskaper, sier han.

Vunnet priser – med høye kostnader

Kjeseth sier at selskapet hadde en femårsplan om å etablere seg i bransjen – gjennom å vinne Amandapris, pris for beste nordiske film og utmerkelser på filmfestivalen i Cannes i løpet av fem år. Det fikk man også til.

– Vi har hatt ekstrakostnader i 2016, i hovedgrunn fordi vi lanserte filmen «Skyggenes dal» i høst. I løpet av de siste årene har vi gjort oss erfaringer av hva som kreves for å lage en film på internasjonalt toppnivå, som blir valgt ut til visning på de internasjonale filmfestivalene. Derfor bestemte vi oss for å re-skyte deler av Skyggenes dal, noe som ga økte kostnader, sier Kjeseth, før han legger til at filmen fikk god mottagelse på filmfestivalen i Toronto.

«Skyggenes Dal» var regidebuten til Jonas Matzow Gulbrandsen - med hans bror Marius Matzow Gulbrandsen bak kameraet. Begge de to er medeiere i Film Farms.

DNs anmelder, Øyvor Dalan Vik, kalte filmen «en foruroligende, vakker og meget sterk filmdebut».

Men filmen har ikke blitt en publikumssuksess i Norge.

- Vi har fortsatt god tro på at den kan nå 10.000 besøkende og dermed kvalifisere seg til etterhåndsstøtte, sier Kjeseth.

Satser videre

Ifølge Kjeseth betyr det at selskapet skal få flere ben å stå på.

– Vi har valgt en litt annen strategi enn andre, og tatt en ærlig beslutning på at vi ønsket en vekstfase der vi fikk frem internasjonale kvalitetsfilmer. Nå går vi inn i den spennende fase to, der vi skal utvikle oss organisk, med dokumentar, tv-serie og barne- og ungdomsfilm. I tillegg er vi i dialog med andre aktører om å overta en større portefølje av prosjekter. Vi har på en måte vært ute og laget film i verden, men vil nå også konsolidere oss her hjemme, sier han.

Han tror på gode tider for norsk filmbransje lenger, og peker på at det på den internasjonale filmfestivalen i Toronto var tre norske regissører som fikk oppmerksomhet - Iram Haq, Joachim Trier og Film Farms-medeier Jonas Matzow Gulbrandsen

– De representerer med sin internasjonale bakgrunn og tilsnitt noe nytt til norsk films evne til å være relevant på det internasjonale markedet, sier Kjeseth.(Vilkår)

Loppisappene: Finn, Shpok, Letgo eller Tise?
DNs Øystein Drabløs guider deg igjennom fire apper for kjøp og salg på nett. Hvilken skal du velge? Finn, Shpok, Letgo eller Tise?
03:50
Publisert: