Erik Poppes film « Utøya 22. juli» hadde verdenspremiere på den internasjonale filmfestivalen i Berlin mandag.

Under pressekonferansen etter filmen sier Poppe at han ville lage filmen for å minne verden om hvordan høyreekstremisme kan se ut.

Erik Poppe har regissert dramafilmen «Utøya 22. juli», som har norsk premiere 9. mars.
Erik Poppe har regissert dramafilmen «Utøya 22. juli», som har norsk premiere 9. mars. (Foto: Erik Burås)

– Vi så at minnet om hva som fant sted ute på øya, falmet mer og mer. Jeg møtte overlevende og foreldre, og de delte følelsen av bekymring, sier Poppe.

Les DNs anmeldelse av «Utøya 22. juli»: Anmeldelse av «Utøya 22. juli»: God og aldeles for jævlig

Vil vise høyreekstremisme

Han påpeker at høyreekstremisme har vært på vekst i Europa, og at dette er en del av konteksten.

– Vi må huske hva som fant sted ute på den øya. Hvordan høyreekstremisme kan se ut, sier Poppe.

Han sier han ville vise filmen fra de unges perspektiv, men at det var vanskelig å få frem historien på film.

– Det som skremte meg, var at hvis jeg tillot for mye improvisasjon ville uttrykket bli vanskelig å detaljere. Derfor var det viktig å skrive et detaljert manus, og jeg ville at skuespillerne skulle holde seg til manuset, sier han.

Poppe sier de øvde hele sommeren i fjor.

– Vi delte opp ulike deler av historien, og øvde til slutt alt delene sammen. Så flyttet vi det ut til øya den siste uken med øvelser.

Sterke reaksjoner i sosiale medier

Den første visningen av filmen skjedde under filmfestivalen i Berlin mandag formiddag. Filmen er med i hovedkonkurransen under filmfestivalen, og ble møtt med stor spenning rundt hvordan skildringene av terrorhandlingene på Utøya ville bli skildret på film.

I forkant av visningen ble det meldt om både applaus og buing mot filmen på nettsamfunnet Twitter.

Etter visningen er reaksjonene mange og delte.

– Sterkt møte med «Utøya 22. Juli» på Berlinalens første visning av filmen. Dette er en sensitiv film som omgår terroristen, og har en totalt ukjent cast som imponerer. Nå må jeg forsøke å skrive om den, skriver Aftenpostens anmelder og Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Twitter etter visningen.

– «Utøya 22. juli» er et knusende stykke film. Empatisk og blodig, min favorittfilm fra Berlinalen så langt, skriver filmjournalist Redmond Bacon.

Filmjournalist Alex Billington fra nettsiden Firstshowing.net kaller filmen skremmende intens.

– «Utøya 22. juli»-filmen er så skremmende intens at den ga meg vondt i magen. En totalt opprivende og oppslukende film om den horrible massakren på øya i Norge. Kan endelig få tilbake pusten, skriver han.

Det danske filmmagasinet Ekko melder om stående applaus etter visningen på filmfestivalen, og hyller filmens foto.

– Fotograf Martin Otterbeck leverer en kraftprestasjon. En dypt uhyggelig film, der man to ganger får se silhuetten av Breivik, skriver magasinet.

Montages-redaktør og filmklipper Karsten Meinich skriver at han har full forståelse for reaksjonene fra overlevende og berørte mot filmen.

– Har nettopp sett Erik Poppes «Utøya 22. juli» i Berlin, og er virkelig ikke i stand til å innta en kjapp «mening» om den. Alt jeg kan si er at jeg har full forståelse for alle overlevende, etterlatte og berørte sine reaksjoner på at de 72 minuttene på Utøya er gjenskapt som film.

Leder Lisbeth Kristine Røyneland i Støttegruppen etter 22. juli sier til NRK mandag at «Utøya 22. juli» sier mer om terroren enn tusen ord.

«Utøya 22. juli» har norsk kinopremiere 9. mars.(Vilkår)