«Utøya – 22. juli» har norsk kinopremiere 9. mars. Nå melder filmens salgsagent TrustNordisk at filmen vil få premiere i over 20 andre land.

De siste salgene er gjort til Storbritannia, Irland, Japan og Frankrike, melder salgsagenten i en pressemelding tirsdag.

Også Kina, Tyskland, Polen, Belgia, Nederland, Luxembourg, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn, Sør-Korea, Portugal, Slovakia og flere land i Latin-Amerika er blant territoriene som skal vise filmen.

Fra før har distributør Nordisk Film solgt filmen til den svenske statskanalen SVT og danske DR.

Filmen er solgt med den internasjonale tittelen «U: July 22». TrustNordisk ønsker ikke å oppgi summene filmen er solgt for.

Vil skape debatt

En stor del av salget ble gjort under filmfestivalen i Berlin, der filmen hadde premiere 19. februar.

Filmen skapte mye debatt under festivalen, og høstet sterke reaksjoner på sosiale medier og i pressen etter premieren – av både positiv og negativ sort.

– Det kan kanskje være at «Utøya 22. juli» er en film som hvor god den enn er, har begrenset nedslagsfelt og kan komme til å splitte både kritikerkorps og publikum, skrev DNs Øyvor Dalan Vik i sin anmeldelse av filmen.

Det er det nyoppstartede produksjons- og distribusjonsselskapet Modern Fils som har kjøpt rettighetene til filmen i Storbritannia. Selskapets administrerende direktør Eve Gabereau er ikke i tvil om at filmen vil få massiv oppmerksomhet også utenfor norske landegrenser.

– «U: July 22» er en film som er laget for å oppleves, og en emosjonell skildring av virkelige hendelser. Den tar standpunkt mot vold, våpenkriminalitet, politikk og mental helse på en global skala, og levner deg med vemod om fortiden og håp for fremtiden ved å takle destruktiv menneskelig adferd åpent og direkte, sier Gabereau.

Roses for skildringen

Erik Poppe. Regissør av dramafilmen «Utøya 22. juli», som har premiere 9. mars.
Erik Poppe. Regissør av dramafilmen «Utøya 22. juli», som har premiere 9. mars. (Foto: Erik Burås)

Filmen er en dramatisering av terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 gjennom øynene til den oppdiktede 18-åringen Kaja, og tar publikum gjennom hennes opplevelser av angrepet i én sammenhengende 72 minutter lang tagning.

Filmen er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og samtaler med overlevende og pårørende etter angrepet.

Nettopp denne tilnærmingen får ros fra japanske Culture Entertainment, som har sikret seg rettighetene til filmen i Japan.

– Vi er lamslått av Erik Poppes tilnærming, og er veldig rørt av både filmen og historien bak den, sier innkjøpssjef Etsuko Indo om filmen.

Regissør Erik Poppe har tidligere uttalt at han ville vise filmen fra de unges perspektiv, men at det har vært vanskelig å få frem historien på film.

– Det som skremte meg, var at hvis jeg tillot for mye improvisasjon ville uttrykket bli vanskelig å detaljere. Derfor var det viktig å skrive et detaljert manus, og jeg ville at skuespillerne skulle holde seg til manuset, sa han under en pressekonferanse i forkant av premieren i Berlin.

Konkurrerte i Berlin

Filmen var under filmfestivalen i Berlin nominert til den prestisjetunge Gullbjørnen, prisen for festivalens beste film.

«Utøya – 22. juli» var på forhånd omtalt som en av favorittene til prisen, som i stedet gikk til dramafilmen «Touch Me Not», et samarbeidsprosjekt på tvers av flere produksjonsselskaper i Romania, Frankrike, Tyskland, Tsjekkia og Bulgaria.

– Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. juli – ikke filmpriser, sa Poppe i en pressemelding etter utdelingen.

Flere filmer på vei

«Utøya – 22. juli» er den første av flere filmer og tv-serier om terrorangrepene 22. juli 2011. To andre filmer og en tv-serie er ventet å få premiere i løpet av 2018 og 2019.

I vår kommer etter planen Netflix-filmen «Norway», laget av Hollywood-regissør Paul Greengrass og basert på boken «En av oss» av Åsne Seierstad. Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik i filmen.

I tillegg er den svenske dokumentarfilmen «Reconstructing Utøya» ventet å ha premiere i løpet av høsten. I løpet av høsten 2019 kommer også den NRK-produserte tv-serien «22. Juli», regissert av Sara Johnsen og Pål Sletaune.(Vilkår)