Onsdag ettermiddag offentliggjorde finansminister Siv Jensen de nye kravene til en såkalt motsyklisk kapitalbuffer. Kravet er på 1 prosent, og trer i kraft 30. juni 2015.

Erik Johansen, fagdirektør samfunnsøkonomi og kapitalmarked i Finans Norge, mener det nye kapitalkravet vil forsterke oppbremsingen av norsk økonomi. .

- Vår frykt er at den forsterker det vi kaller en mild lavkonjunktur i norsk økonomi. Dette har en konsekvens for prisingen av lån til kundene, sier Johansen til DN.no.

LES OGSÅ: Bankene får kapitalkrav på 1 prosent

Med en motsyklisk kapitalbuffer som Finansdepartementet nå har vedtatt, vil norske banker måtte øke sin egenkapital med 22-23 milliarder kroner i løpet av halvannet år.

- Dette illustrerer at vi snakker om betydelige beløp i forhold til den lønnsomheten bankene har i dag, sier Johansen.

- Til sammenligning hadde bankene et overskudd etter skatt i fjor på 28 milliarder kroner. Dette sier noe om størrelsen, legger han til.

LES OGSÅ: Jensen tror ikke på renteøkning

Mange kapitalkrav
Det nye kapitalkravet kommer i tillegg til andre allerede vedtatte kapitalkrav og vil samlet utgjøre behov for 100-120 milliarder kroner i ny ansvarlig kapital frem til 1. juli 2016.

Finans Norge er imidlertid positiv til at Finansdepartementet gir bankene litt lengre tid på den nye kapitalhevingen enn tidligere antatt.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.