Finans Norge lanserer nå ti tiltak organisasjonen mener må til for å bremse boligprisveksten i Norge.

- Kraftig boligprisvekst gir økt gjeldsbelastning i husholdningene. En balansert utvikling i boligpriser og husholdningsgjeld vil redusere faren for ubalanser som kan gi store samfunnsøkonomiske kostnader, skriver Finans Norge i et brev til finansminister Siv Jensen.

Finans Norge-topp Idar Kreutzer foreslår ti punkter han mener må til:

  1. Stimulere til økt hurtighet i tilrettelegging for boligbygging, gjennom økt tomtetilgang. Sikre en kraftig økning i tilgangen på tilgjengelige boliger, særlig i de tettbefolkede delene av landet hvor etterspørselen er størst.
     
  2. Øke boligbeskatningen gradvis og moderat, siden eiendomsinvesteringer er skattemessig favorisert. Dersom boliger i større grad blir skattemessig likebehandlet med andre sparealternativer, oppnås trolig betydelige samfunnsøkonomiske gevinster. Innføre lik beskatning av sekundærbolig med andre investeringer.
     
  3. Føre en balansert pengepolitikk. Forsterke vektleggingen av finansiell stabilitet i utøvelsen av pengepolitikken.
     
  4. Når det gjelder krav til en forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål, er det viktig at bankene fortsatt gis muligheter for god skjønnsutøvelse og godt bankhåndverk.
     
  5. Gjennomgå og vurdere byggtekniske krav med sikte på forenklinger. Byggtekniske krav kan medføre både forlenget byggetid og øke kostnadene ved boligbyggingsprosjekter.
     
  6. Øke digitaliseringen av plan- og byggesaksprosesser. Øke tempoet og effektiviteten/kostnadene i byggeprosessene gjennom effektivisering.
     
  7. Sørge for regler som gir effektive og forutsigbare planprosesser.
     
  8. Gjennomføre en transportpolitikk som legger til rette for høy kollektivdekning i byområder, og i større grad satse på samferdselsutvikling i sentrale strøk, som gjør storbyregioner effektivt sett større gjennom redusert transporttid.
     
  9. Legge til rette for fortetting rundt trafikknutepunkter. Dette vil både være effektivt og bærekraftig.
     
  10. Sørge for en arealplanlegging som tar hensyn til helhetlige arbeids- og boligmarkeder på tvers av kommunegrenser i storbyområder.

Les også: Kraftig brems i boligprisoptimismen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.