"Norske banker har lånt mye kortsiktig i utlandet, og det gjør dem sårbare", står det å lese i brevet Finansdepartementet sendte til Finanstilsynet 4. juni, og som Dagens Næringsliv gjengir deler av i dag.

I brevet, som også er sendt Norges Bank, går det frem at Finansdepartementet er urolig for at gjeldskrisen og markedsuroen i Europa skal ramme norske banker. I brevet forlanger departementet at Finanstilsynet kommer med tiltak innen tre uker.

To dager etter fristen kom svaret fra Finanstilsynet, men dette er unntatt offentlighet og ingen vil kommentere saken overfor DN.

Sigmund Håland, porteføljeforvalter i Lux Nordic Wealth Management, tror den store skrekken for departementet er at Norge rammes av fall i boligprisene.

- Norge har hatt sterk vekst i boligprisene. Alle andre land i tilsvarende situasjon har opplevd en nedtur, sier Håland.

Han mener norske banker er blant dem som er dårligst stilt om man ser på andel utlån som er finansiert med innskudd fra kundene.

- Det skyldes at norske banker i veldig lang tid har hatt veldig sterk utlånsvekst mens innskuddsveksten har vært mye svakere. Da får man en slik ubalanse, sier Håland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.