Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities traff best med sine prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge, og mottok mandag Samfunnsøkonomenes prognosepris 2010, skriver Dagens Næringsliv.

På plassene etter First Securities fulgte Statistisk sentralbyrå, SEB, Fokus Bank og NHO.

Helt i bunn finner vi Finansdepartementet og deres anslag som lå lengst unna fasit for de fleste prognosene.

-Selv blinde høner finner korn, sier en kledelig beskjeden Harald Magnus Andreassen til DN.

Han sier det er bra å fokusere på prognosearbeidet da det er en viktig del av det de holder på med, men understreker samtidig at det er stor usikkerhet og at det slett ikke er sikkert han vil gjøre det like bra et annet år.

Høyt på alle
Sammenligningen viser at First traff blink bare for én av de 10 størrelsene det ble konkurrert om, nemlig vekst i konsumprisindeksen (kpi), som endte på 2,1 prosent.

Det er også den eneste delkonkurransen hvor First vinner. Når Andreassen likevel vinner samlet sett, skyldes det at han gjennomgående ligger høyt på rangeringen på alle delkonkurransene som blant annet også omfatter lønnsvekst, valutakurs og pengemarkedsrente.

På «adelskalenderen», som viser rangeringen over flere år, er det de samme tre som topper som fikk de tre øverste plassene i år, nemlig SEB, Statistisk sentralbyrå og First.

Vekst og renteoppgang i år
På Valutaseminaret var Andreassen igår invitert til å spå utviklingen for 2011.

- Etter en bra vekst i verdensøkonomien i 2010 venter vi noe lavere vekst i 2011, sier Andreassen, og spår en økonomisk vekst på i overkant av tre prosent.

Han spår en styringsrente på 2,75 prosent ved inngangen til 2012. Det er høyere enn Norges Banks prognose.

Les også: - Renta bør opp raskere

<b>Slik blir norsk økonomi i 2011</b>

Slik blir renten i 2011
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.