Finansdepartementets nylige brev til Finanstilsynet om mulige tiltak i boligmarkedet, har sammenheng med at myndighetene ser muligheter for et betydelig lavere rentenivå enn det Norges Bank kommer til å legge opp til nå i første omgang.

Det skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag.

Det fokuseres mye på koblingen mellom et lavt rentenivå og høye boligpriser, men det som ifølge morgenrapporten gjerne havner helt i skyggen, er at det er vanskelig for Norges Bank å bruke styringsrenten til å dempe husholdningenes gjeldsandel; gjeld som andel av disponibel inntekt.

Handelsbanken viser til at et av poengene i et nytt Working Paper publisert av Norges Bank, er at en politikkinnretning som skal sørge for å stabilisere gjeld, må fokusere på nye låneopptak, gjeldsvekst, i stedet for det eksisterende gjeldsnivået.

«Vårt inntrykk er at ikke bare er de realøkonomiske utsiktene på den svake siden av hva Norges Bank har sett for seg, men inflasjonsbildet er også svakere», heter det i morgenrapprten.

Norsk nullrente

Sist mandag publiserte Handelsbanken en analyse som viser at vi kan få en situasjon med nullrenter også i Norge.

Dette har sammenheng med at lønnsveksten har vært markert lavere enn hva Norges Bank har anslått, og med at partene i arbeidslivet nå sikter seg inn mot ytterligere lønnsmoderasjon fremover, og klart mer enn hva Norges Bank anslo i desember.

Handelsbanken avventer tirsdagens norske inflasjonstall, men gjør oppmerksom på at dette tallet, med hensyn til renteutsiktene, vil havne helt i skyggen av de lavere lønnstallene som påvirker inflasjonsutviklingen lengre frem i tid.

Utviklingen i det siste har vist at kjerneinflasjonen fortsetter å holde seg stabil på 2,4 prosent, og bankens analytikere venter at den var uendret på 2,4 prosent også i februar.

«Oppsummert kan vi ikke se et eneste argument mot at Norges Bank skal kutte renten nå i mars», heter det i morgenrapporten.

Venter på inflasjonstall

Nordea Markets fremholder at det ikke er spesielt mange nøkkeltall denne uken, men at det er desto mer grunn til å fokusere på dem vi får.

Av norske data betegnes inflasjonstallene tirsdag som de klart mest spennende. Dette er det siste viktige nøkkeltallet før Norges Bank holder rentemøte 18-19. mars.

Også Nordea venter at den underliggende inflasjonen i februar lå uendret på 2,4 prosent, og sier at dette vil være mer eller mindre i tråd med sentralbankens forventninger.

Også i Sverige publiseres det inflasjonstall, onsdag, for februar og banken venter at inflasjonen i februar steg til 0 prosent på årsbasis.

Enda viktigere enn den svenske inflasjonen er trolig inflasjonsforventingsundersøkelsen fra Prospera. I forrige kvartal falt 5-årsforventningene til de laveste nivåer på 15 år, noe som bekymret Riksbanken betraktelig.

«Det bildet endrer seg trolig lite i den undersøkelsen som kommer onsdag. Vi ser det som overveiende sannsynlig at Riksbanken vil kutte renten til -0,2 prosent i april», sier Nordea Markets i sin morgenrapport.

Amerikanske nøkkeltall

Fra USA kommer det en rekke nøkkeltall denne uken. Viktigst blir trolig torsdagens detaljhandelstall for februar. Etter en overraskende svak økning på 0,1 prosent i den såkalte kontrollgruppen i januar, venter bankens analytikere en månedsvekst på 0,5 prosent i februar.

Ellers kommer både konjunkturindeksen NFIB for små bedrifter og arbeidsmarkedsundersøkelsen JOLTs på tirsdag, begge inneholdende viktige data for arbeidsmarkedet og lønnsutviklingen.

Kronen er mandag morgen svekket med nesten tre øre mot euro, til 8,5669, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt fire øre, til 7,8922.

Euro er i morgentimene styrket til 1,0855 dollar, etter å ha sluttet på 1,0843 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag kveld på 1,617 prosent, mot 1,532 prosent torsdag kveld.

 

Les også: Dette er ukens aksjetips

Meglerhus: Statoil har den mest fullkomne planen

Uenighet om gresk redningspakke skaper usikkerhet

Norwegian antas å stå bak nytt flyselskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.