Nord for Los Angeles, bak åsene i Hollywood, ligger forstaden Chatsworth. Låneagenter var spesielt aktive i dette området frem mot finanskrisen for ti år siden med å selge såkalte subprimelån – boliglån til folk som er lite kredittverdige.
Ingeniør og it-konsulent Edmund F. Biro (61) er selvstendig næringsdrivende og minnes hvordan han ble oppsøkt av én av dem i 2006.
– Han banket på døren og tilbød seg å finansiere lånet. Papirene var allerede gjort klare og ble lagt på bordet, sier Biro.
«Knapt nok til å leve av»
Edmund F. Biro fikk tilbud om å plusse på boliglånet, og ta opp et ekstra lån på vel 100.000 dollar. Samlet tilsvarte lånene den anslåtte verdien på huset. En del av pengene skulle han og ekssamboeren bruke til å finansiere virksomheten.
De så ikke krisen som nærmet seg.
– I løpet av én time var alt klart, og pengene utbetalt. Ingen kredittsjekk ble gjort, sier Biro.
Ett år senere kollapset boligboblen, og økonomien gikk utforbakke. Før kunne han tjene opp mot 85.000 dollar årlig. Ti år senere er Biro fanget i betalingsproblemer.
– Inntekten er mer enn halvert sammenlignet med hva jeg tjente før krisen. Jeg har færre oppdrag. Pengene går til å betale på lånet, og det er knapt nok til å leve av, sier han.
Massive salg av råtne boliglån utløste for ti år siden finanskrisen. Da amerikanere ikke klarte å håndtere lånene sine og måtte forlate hus og hjem, knelte både eiendomsmarkedet og aksjemarkedet.
Lawrence McDonald, som arbeidet i investeringsbanken Lehman Brothers frem til 2008, har til DN beskrevet omfattende salg av ninja-lån – kort for «no income, no job, no assets». Det var en type lån uten egenkapital og som var enda større enn verdien på huset.
– Agentene kjørte rundt i Lamborghini og Ferrari, og gikk fra dør til dør for å selge boliglån til folk som overhodet ikke hadde råd til det, sier McDonald.
8,7 mill. mistet jobben
I dag er de største bankene enda mektigere enn før krisen, og de rikeste i USA er blitt enda rikere – mens middelklassen og de fattige har fått svakere økonomi. 8,7 millioner mennesker mistet jobben etter krisen. Selv om arbeidsledigheten har falt tilbake, har lønningene stagnert og forskjellene øker.
En oversikt fra Economic Policy Institute i Washington, D.C. oppsummerer det slik: Fra 2009 til 2015 økte inntektene til de én prosent rikeste i USA mer enn resten av de 99 prosentene. I flere stater har de én prosent rikeste stukket av med over halve inntektsveksten, ifølge CNBC. Og på Wall Street er rekordlønningene nå tilbake.
Mens inntektene, justert for inflasjon, har stagnert for de fleste amerikanere, har inntektene økt med ti prosent for de fem prosent rikeste i landet siden 2007.
Vanlige folk er «stuck»
I 2009 ledet den erfarne demokraten Phil Angelides fra Sacramento i California en havarikommisjon – Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) – i Kongressen. Til DN sier han at oppgjøret etter krisen har fungert dårlig.
– Helt overordnet er økonomien gjenreist, men verdiene er enda mer ujevnt fordelt: Den store middelklassen er fortsatt «stuck» – låst, sier Angelides, og legger til:
– Politikerne var opptatt med å redde bankene da krisen traff, men burde gjort mer for å hjelpe vanlige huseiere.
I Los Angeles møter DN også Sam Polk, som var godt betalt megler på Wall Street da finanskrisen rammet amerikansk økonomi:
– Hvordan påvirket det finansmiljøet at bankene måtte reddes av staten og millioner av amerikanere mistet huset?
– Det tragiske er at ingenting skjedde. Toget gikk videre dagen etter. Alt handlet om å få mest mulig penger ut av det, og ingen måtte bære konsekvensene. Man risikerte ingenting, og måtte ikke lære av krisen «the hard way», sier Polk.
I den stekende sommersolen nord for Los Angeles er Biro redd for at huset kan bli tatt fra ham om privatøkonomien strammer seg til ytterligere. Han er skuffet over oppgjøret etter krisen for ti år siden.
– Det virker som om Wall Street har klart seg bra, og det skremmer meg at ingen av banksjefene måtte i fengsel, sier Biro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
-
Mener «bensin på bålet» kan utløse en ny finanskrise: – Det er tidenes boble
-
Disse tre måtte «stoppe blødningen» da finanskrisen rammet – nå deler de én stor bekymring
-
Lehman Brothers-ansatt om boliglånene som veltet banken: – Agentene kjørte rundt i Lamborghini og Ferrari, og gikk fra dør til dør for å selge