Tiårsmarkeringen for finanskrisen sammenfaller med den lengste oppgangskonjunkturen i USA i nyere tid. Etter at de amerikanske børsene traff bunnen i begynnelsen av 2009, har det stort sett gått oppover. Det får Storebrands porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen til å bli forsiktig med å anbefale amerikanske aksjer.

– Det er klart det er lenge. Ti års oppgangskonjunktur i USA er sjelden vare. Vi har bak oss tidenes skattekutt, det er fortsatt mye gjeld og det er en ledighet som er rekordlav. Jeg ville vært forsiktig med min private allokering til amerikanske aksjer nå hvis jeg hadde en horisont på fem eller ti år, sier Nielsen.

Forvalteren sier at han blir svært overrasket dersom realavkastningen på amerikanske aksjer blir høy de nærmeste årene.

«Billigere enn i 2006»

Når Nielsen blir bedt om å sammenligne norske aksjer anno høsten 2018 med situasjonen før finanskrisen, er vurderingen annerledes.

– Oslo Børs er billigere enn i 2006, inntjeningen er litt lavere og makrobildet er bedre nå, sier Nielsen.

Finanskrisen: Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert:

Samtidig trekker han frem at det er noen likheter, nemlig at oljeprisen har steget, at gjeldsbelastningen til privatpersoner fremdeles er høy i vesten, og at det fremdeles finnes statsgjeld som ikke er restrukturert.

– Det er likhetstrekk, men jeg synes ikke situasjonen er identisk, sier Nielsen.

Samtidig trekker han frem at Norge som en liten og åpen økonomi er svært avhengig av at verden går godt. Det innebærer at det ofte går bra i Norge dersom det går bra i USA.

– Noe som er atypisk med Norge er hvor avhengig vi er av resten av verden, samtidig som vi er oljeavhengige. Det gir også en særnorsk prising på børsen, sier forvalteren.

Peker på tre bekymringer

Nielsen peker på tre faktorer ved dagens situasjon som gjør ham urolig:

  • Selv om egenkapitalen til europeiske banker er doblet siden finanskrisen, mener han den fremdeles er for lav.
  • At mange land har for høy gjeldsbelastning både i privat og offentlig sektor.
  • At oljeprisen har steget fra 28 til 80 dollar på to og et halvt år.

– Vi vet at når oljeprisen øker mye over flere år, sånn som den kanskje gjør nå, så blir regningen for forbrukerne og mange nasjoner høyere, sier Nielsen, som er spent på hvordan dette vil slå ut i tiden fremover.

– Samtidig er vi godt på vei mot en ny investeringsoppgang i offshoresektoren, fordi oljeinvesteringene helt klart vil stige, fortsetter Nielsen.

- Hadde ikke penger til å dekke forsikringsutbetalinger
Da finanskrisen kom hadde banker forsikret seg mot tap hos AIG - verdens største forsikringsselskap.
02:14
Publisert:

Når det gjelder uroen som har økt i en rekke fremvoksende markeder det siste halvåret, tror Nielsen at en del europeiske banker vil måtte ta noe tøffe tap i tredje kvartal i år. Men han tror ikke dette er noe et stort problem for den globale økonomien, fordi problemstillingen er kjent.

– Likevel, menneskeheten gjentar ofte feil som er gjort tidligere, sier Nielsen.

«Det gjør vondt å tape penger»

Gjennom sine 20 år som forvalter i Storebrand har Nielsen vært med på hele tre globale nedturer: finanskrisen, it-boblen og Asia-krisen.

– Det gjør vondt fordi man taper mye penger, sier Nielsen, som påpeker at Storebrand slo Oslo Børs i både 2006, 2007 og 2008 og 2009.

– Du er likevel ikke uberørt fordi børsen faller 54 prosent og du faller 52 prosent. Det er ikke noe glede for kundene, selv om året etter ble et eventyr med en oppgang på over 70 prosent, fortsetter Nielsen.

Forvalteren forklarer at en slik situasjon kan gjøre vondt på jobb: Hvis du for eksempel ønsker å selge 100.000 aksjer til en kurs å 50 kroner per aksje, så er ikke det mulig, for idet du skal selge, har kursen falt til 49. Så får du solgt 1000 aksjer til den kursen, og så har den falt enda mer.

Dette gjorde tidligere finansminister Kristin Halvorsens jobb «enkel» da finanskrisen traff Norge
Ikke fordi statsminister Jens Stoltenberg var i Amazonas.
02:51
Publisert:

– Det du ønsker å gjøre er ikke mulig. Markedet er ikke der, det er et tall på en skjerm, men det er ikke der. Det er som å gå på en sky. Det er tungt, men alle kundene som skulle ut, kom seg ut.

I 2009 opplevde Storebrand sitt beste salg av norske aksjefond noensinne, og det skulle vise seg at mange var heldige med tidspunktet de gikk inn på. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tålmodig arbeid gir resultater uansett om det er i aksjer, idrett eller vanlig jobb
Kulestøter Karl Jørgen Hoff har gjort kule i Funcom.
01:06
Publisert: