I dag er det nøyaktig seks år siden den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk over ende. Selv om kollapsen ikke var direkte årsak til krisen, var den hendelsen som utløste en av de verste nedturene i verdensøkonomien i moderne historie.

Seks år senere er BI-professor Arne Jon Isachsen krystallklar:

- Ja, det blir nesten helt sikkert en finanskrise til. Hvis ikke ville det være meget spesielt, sier Isachsen på en konferanse i regi av meglerhuset Agasti mandag.

Utfordringen er å oppdage den.

- En krise i fremtiden vil få en annen karakter. Og det er derfor vi ikke vil se den, sier Isachsen.

Advarte tre år før

I ettertid er det riktignok flere som mener de så 2008-krisen seile opp mange år i forveien. Ifølge Isachsen var det noen som hadde flaks - og noen som hadde rett.

I den siste kategorien mener han den indiske økonomen Raghuram Rajan havner. Rajan advarte allerede på sentralbankkonferansen i Jackson Hole i 2005 mot at blant annet tekniske fremskritt, som verdipapirisering av lån som pakkes sammen og selges over hele verden, var med på å skjule risikoen for mange investorer.

Den indiske økonomen konkluderte med at mange ikke visste hvilken risiko de satt på, mange trodde risikoen var helt diversifisert bort og at risikoen ble kraftig underpriset.

- Rajan fikk rett - en finanskrise var under utvikling, sier Isachsen.

Seks år etter starten på finanskrisen mener Isachsen vi lever i det han omtaler som en «spennende» verden, men også en «skremmende verden».

- Det er veldig spennende, veldig uoversiktlig og veldig guffent, sier professoren.

Ingen orden

Han peker på at verden er langt fra like enkel som for noen tiår siden.

- Vi har ingen internasjonal orden som før. Da hadde man USA og Sovjetunionen på hver sin side, og så flokket man seg rundt en av dem og så var det etter hvert ryddige spilleregler.

Slik er det ikke lenger.

- Nå er det så mange aktører, så mye aktører og så uklart at Amerika har gitt opp å holde orden på tingene.

- Det er spennende og farlig. Ukraina er ikke så langt unna, sier professoren.

Les også:

- Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på

Rømmer fra høye Oslo-priser

Iphone 6 til Norge i september  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.