- Dette er sterkt beklagelig og hindrer at fornuftige investeringer og prosjekter blir realisert, sier Venstres finanspolitiske talsmann.   

Han har merket seg medieoppslag om kapitaltørke for norske bedrifter.  I forbindelse med finansnæringens dag tirsdag håper han på debatt om de strammere restriksjonene som rammer både norsk finansnæring og særlig mindre norske bedrifters lånebehov.

- Venstre har tatt dette opp med regjerngen flere ganger, men har bare fått byråkratisk ull tilbake, sier Breivik.

Det var på ettersommeren 2014 Finandsdepartementet varslet at EUs såkalte SMB-rabatt ikke ville bli gjennomført i Norge.

Vesntres Brevik etterlyste begrunnelsen for at Norge ikke fulgte EUs lempeligere kapitalkrav for lån til små og mellomstore bedrifter.

- I Norge ville det ikke være riktig å svekke bankenes soliditet gjennom å sette lavere kapitalkrav enn det som fremgår av bankenes  egne risikomodeller, het  det i ett av finansministerens svar. Siv Jensen pekte på at EUs "rabatt" kom  på grunn av økonomisk  nedtur i Europa, mens Norge ikke var like hardt rammet.

 Breivik mener begrunnelsen i stadig mindre grad holder.

Ulikt

Venstre-talsmannen reagerer også på den ulike behandlingen av norske og utenlandske finansinstitusjoner når de opererer i det norske utlånsmarkedet.

- De særnorske reglene rammer ikke filialer av utenlandske banker med virksomhet i Norge, og skjevreguleringen innebærer at lik risiko ikke blir regulert likt i det norske markedet. Taperne er ikke den norske finansnæringen, men også norske bedrifter som ofte er avhengige av samarbeidspartnere som kjenner norske forhold, sier Breivik.

Han mener  finansminister Siv Jensen har en gyllen sjanse til å gi nye signaler når politikere. Finansnæringens egne folk og ulike andre eksperter tirsdag samles til Finansnæringens dag i Oslo. Overskrift for dette årlige storarrangementet  i år er "Kloke penger".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.